Xenophon Sachinis - Visual Artist / Ξενής Σαχίνης - Εικαστικός


Art Gallery / Συλλογή έργων






















Βιογραφικό


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών Χαρακτική με τον Κ. Γραμματόπουλο και Σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη. Αποφοίτησε το 1978 με έπαινο «φιλοτεχνημάτων έργων».
Από το 1981 έως τον Ιούνιο του 1985 συνέχισε τις σπουδές του στην E.N.S.B.A. στο Παρίσι στο Εργαστήριο του V. Guignebert (Ζωγραφική).
Το Μάρτιο του 1997 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα για το γνωστικό αντικείμενο της Χαρακτικής και το Δεκέμβριο του 2003 εξελέγη αναπληρωτής Καθηγητής Χαρακτικής με ανοιχτή διαδικασία.
Κατά καιρούς έχει δώσει διαλέξεις για τη Χαρακτική στη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» στο Μ.Μ.Σ.Τ. και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το Μάρτιο του 1995 δίδαξε σε σεμινάριο Χαρακτικής στην Ε.Ν.Β.Α. στην πόλη Bourges στη Γαλλία.
Τον Αύγουστο του 1996 συνεργάστηκε με το εργαστήριο Χαρακτικής Lower Easte Side Workshop, New York. 
Το 1997 ίδρυσε μαζί με τεον Ε. Γιανναδάκη το Ερευνητικό Κέντρο Χαρακτικής στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Εργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ, στη Συλλογή Αντωνίου, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στη Συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στη Συλλογή του Ιδρύματος Μακεδονικών Σπουδών, στη Συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, στη Συλλογή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Φλώρινα, όπως και στη Συλλογή του Σ. Τσούκαλη. Εργα του υπάρχουν επίσης σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.Ε. και της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών.
Το 2003 συμμετείχε ως σύνεδρος με εισήγηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χαρακτικής στο Cape Town της Ν. Αφρικής.
Τον Αύγουστο του 2004 συμμετείχε στην παγκόσμια έκθεση ψηφιακής τέχνης SIGRAF στο Los Angeles των ΗΠΑ.
Εχει κάνει 34 ατομικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Washington, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Παρίσι, Βελιγράδι, Clermont Ferand, Στοκχόλμη, Βαρκελώνη, St. Etienne και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις χαρακτικής.
Τιμήθηκε με το βραβείο Χαρακτικής της 24ης Bienalle της Αλεξάνδρειας.




ΞΕΝΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ: Χαράκτης –Ζωγράφος –Δάσκαλος 

 Από τη Μάγδα Μυστικού

Ψυχισμός, γραφήματα, χαράγματα και χρωματισμοί είναι ο χορός του καλλιτέχνη που στήνει έντεχνα στην προσωπική του καθημερινότητα για τη λειτουργία των δικών μας εσωτερικών δρώμενων.

Η πρώτη συνάντησή μου με τον Χαράκτη και Ζωγράφο Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Ξενή Σαχίνη ήταν ευχάριστη έκπληξη. Δάσκαλος με μεγάλη μεταδοτικότητα μου μετέδωσε σε γρήγορο χρόνο την ουσία της χαρακτικής του.

Είναι σπουδαίο πράγμα να κοινωνείς την πρακτική της εξέλιξης ενός χαρακτικού έργου μέσα από τα στάδια διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος. Είναι η μύηση στα εικαστικά δρώμενα του χαράκτη Σαχίνη σε υλικοτεχνική υποδομή και στην μεταφυσική διανόησή του για την απόδοσή τους.

Ο σχεδιασμός είναι περίπλοκος τις περισσότερες φορές και οι γραμμώσεις των χαράξεών του πολλαπλές συντελούν στη σχεδιαστική κορύφωση του έργου. Θέματα όπως Φυλάκια Μνήμης, Εγκατάσταση, Ακιδογραφία σε plexi-glass παραπέμπουν μεταφορικά στο μύθο του Λαβύρινθου της Μινωικής Κρήτης. Εδώ η μορφοπλαστική φόρμα του χαρακτικού αναγάγει το θέμα σε υψηλή διανόηση για την πρακτική της αποτύπωσης μεταφορικά των διαφόρων κέντρων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι το έντεχνο τελετουργικό του καλλιτέχνη για τη σύνθετη λειτουργία της σκέψης και διανόησης. Η ουσία της ζώσας ύλης εγκλωβίζεται αβίαστα στην παράλλαξη του θέματος χρησιμοποιώντας σοφά την σκληρή διαφάνεια του plexi-glass.

Στη δουλειά του Χαράκτη «Τριγώνων Ομήγυρις» με θέμα ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ συναντούμε την ψυχική κατάθεση του ανθρώπου Σαχίνη σε μια εκ βάθους εξομολόγηση της αλήθειας που τον προβληματίζει.

Σχηματικά τα τρίγωνα και το αστέρι του Δαυίδ αποτελούν ιστορική αναφορά στον κώδικα αναγνώρισης των κρατούμενων των Γερμανικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης. Ο καλλιτέχνης με τη συγκίνηση της αλήθειας των γεγονότων που συνέβησαν αποτυπώνει εμπράκτως το εννοιολογικό του σφράγισμα. Σκληρές σκέψεις μέσα από αδικίες που συμβαίνουν, ο θάνατος, η χαμένη αξιοπρέπεια, σχηματοποιούν ανάλογα θέματα. Οι τίτλοι των έργων του ισχυροποιούν την θέλησή του να μας προϊδεάσει για την καλύτερη ανάγνωση της δημιουργίας του. Ετσι συναντούμε το Τρίγωνο Απάτριδων, το Άστρο του Δαυίδ, το Τρίγωνο των Πολιτικών Κρατουμένων και το Τρίγωνο των Τσιγγάνων.

Η λαμαρίνα σκληρός αποδέκτης των συμβολικών τριγώνων του και η εντυπωμένη στίξη με τη μέθοδο καύσης και συγκόλλησης μυθοποιούν τις πράξεις των ανθρώπων.

Η ανθρώπινη ύπαρξη με τις ιδιαιτερότητές της, χαραγμένης ανεξίτηλα στο πέρασμα της ιστορίας μέσα από την αμεσότητα της χαρακτικής. Έμπνευση και δεξιοτεχνία αναδεικνύουν αριστοτεχνικά το προβαλλόμενο θέμα μέσα από τη φαινομενική ανυπαρξία του. Η αντανάκλαση της πεπερασμένης ύλης περνά από το δυναμικό της χαρακτικής του Ξενή Σαχίνη και είναι ειδοποιός διαφορά των όντων όσον αφορά την πνευματικότητα της εξελισσόμενης τέχνης.

Η απελευθέρωση του σχεδίου του Ξενή Σαχίνη εμπεριέχει κανόνες πέραν της διδασκαλίας που προσέλαβε ο ίδιος στη μαθητεία του. Είναι η προσωπική του αναφορά στην τέχνη που πήρε κληρονομικό δικαιώματι από τον σπουδαίο ζωγράφο πατέρα του Νίκο Σαχίνη. Βλέποντας όμως και συγκρίνοντας έργα των δύο καλλιτεχνών αναγνωρίζεις την εξέλιξη του νεότερου Σαχίνη, ο οποίος αποστασιοποιείται από αυτή του πατέρα σε νέους δρόμους έκφρασης. Η μορφοποίηση χαρτών από τον ίδιο στην χάραξή τους αποτελεί μια πολύ ισορροπημένη στίξη των φυσικών ορίων τους και αποτελεί στίγμα αναγνώρισης της πραγματικότητας. Στην περίπτωση των έργων αυτών κάνει χρήση σκληρού υλικού της λαμαρίνας την οποία χειρίζεται με απόλυτη δεξιοτεχνία, καθώς και την φωτιά που σημαδεύει τα όρια μέσα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αποτυπώσεις του καλλιτέχνη εγκλωβισμένες αρχικώς στη μήτρα του χαρακτικού αποτελούν την πρωταρχική αιτία αναπαραγωγής με δευτερεύον το εντύπωμα.

Η παραπομπή του ενχάρακτου σε εικόνα απομυθοποιεί την πρωταρχική σκέψη και την εντάσσει πολλαπλά στη θέα πολλών ανθρώπων.

Τα κίνητρα του Χαράκτη Σαχίνη πολλά, με τελικό αποδέκτη τον σκεπτόμενο άνθρωπο δραματοποιούν εικαστικά τις σκέψεις του. Οι εναλλαγές των εικόνων που δημιουργεί πολύ ενδιαφέρουσες κρατούν την αισθητική τους σε υψηλά επίπεδα. Η σημερινή χρήση των μέσων εκτύπωσης των εικόνων δεν αφήνει αδιάφορο τον ίδιο. Κρατά την λειτουργία της χαρακτικής αυτούσιας ενώ τον ελκύει η διαδικασία των νέων τρόπων εκτύπωσης. Ενσωματώνει τις νέες δομές υλικών στην υποκειμενική ανέλιξη του θέματος. Ευρηματική η εικαστική πρότασή του στα έργα αντικατοπτρισμού του ειδώλου με τη δημιουργία της ψευδαίσθησης χώρου και αντικειμένου. Η αντανάκλαση της πεπερασμένης ύλης μέσα από το δυναμικό της εμπνευσμένης χαρακτικής του Ξενή Σαχίνη ειδοποιός διαφορά της ουσίας των όντων με αποδέκτες τους ζώντες με ανάλογες ανησυχίες.

Το παιχνίδι με το νερό στο βυθό της θάλασσας αλλά και την απομυθοποίηση του υγρού στοιχείου συναντούμε στις πτυχές των χαρακτικών του καλλιτέχνη.

Η πνευματική διεργασία της άποψης για την απόδοση του 70% της ύλης που μας διακατέχει, αλλά και τα 2/3 υγρού στοιχείου της γης είναι το ζητούμενο του Σαχίνη.

Η ενσυνείδητη εικόνα περνά σ’ αυτήν της προσωπικής του θεώρησης. Το υπαρκτό χάνεται μέσα στην αλήθεια της φαντασίας μας.

Προσωπικές ιδιωματικές προβαλλόμενες εικόνες ενισχύουν και προκαλούν τον θεατή.

Έργα που αναφέρονται στην παραπάνω σκέψη είναι Ο Βυθός, Το θωρηκτό, Σταγόνες Θαλασσινού νερού, Θάλασσα, Το μήνυμα και Διάθλαση 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Μια πιο ρεαλιστική ματιά του Χαράκτη συναντούμε στα χαρακτικά που αναφέρονται στην φύση και συγκεκριμένα Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο.

Οι τρόποι παρουσίασής τους ποικίλουν ως προς τα θέματά τους όμως διατηρούν κάποια ρεαλιστικά στοιχεία, όπως αυτά των φύλλων. Το χρώμα με μεγάλη ένταση σχηματοποιεί εικαστικό αποτέλεσμα πολλαπλών μορφικών αντιθέσεων.

Ο Ξενής Σαχίνης γνώστης του αντικειμένου που χειρίζεται συνεχώς ανελίσσεται δημιουργώντας καινοτομίες που μπορεί κανείς να τις αντιληφθεί παρακολουθώντας την πορεία της δουλειάς του.

Παράλληλα, με τα Νερά δουλεύει τα Γυμνά σε ξυλογραφία ικανοποιώντας προσωπική του ανάγκη. Σ’ αυτήν την κατηγορία των έργων του το ερωτικό στοιχείο ξεχειλίζει και δίνει την ανάλογη ατμόσφαιρα.

Δυνατά χρώματα και σχεδιαστική ευχέρεια μαγνητίζουν το βλέμμα.

Πέραν της χαρακτικής υπάρχουν έργα ζωγραφικής του ίδιου που παρουσιάζουν την ιδιομορφία του στο σχέδιο αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιεί.

Αγαπημένο του παλαιό θέμα τα τρένα σε πολύ ρεαλιστική άποψη για την εικαστική σκέψη του Σαχίνη, παραπέμπουν στις μνήμες του. Το πλάσιμο του σχεδίου σε νεότερα έργα της ζωγραφικής του πολύ ελεύθερο τείνει στην μεγάλη αφαίρεση και διανθίζεται πολύ εντυπωσιακά χρωματικά με το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε. Οι τίτλοι των έργων είναι Φιγούρες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, Καταράκτης Ι, ΙΙ, Σταύρωση Ι μας προετοιμάζουν να προσεγγίσουμε καλύτερα την ζωγραφική του παρτιτούρα.

Κοιτώντας το αρχαιολογικό εύρημα κάτω από το γυάλινο πάτωμα του καφέ του Μακεδονικού μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ένιωσα την ζεύξη του παλαιού και του σύγχρονου. Η ζωντάνια των τυπωμένων φύλλων του καθηγητή Ξενή Σαχίνη αναδεύει τις χαμένες μνήμες του παρελθόντος σ' ένα αγκάλιασμα ευαισθησίας και εικαστικής αναγκαιότητας.

Ο ίδιος αναφέρεται στην παρέμβαση του αυτή επισημαίνοντας τα εξής :

΄΄Τώρα πια η τύχη των δύο στοιχείων, φύλλων και μνημείου, είναι κοινή στο διηνεκές. Θα φθείρονται η θα συντηρούνται με ίδιους σχεδόν ρυθμούς καθώς τα φύλλα, νεότερα μεν αλλά φτιαγμένα ευάλωτα . Ξενής Σαχίνης΄΄

Σύγχρονο έργο τέχνης του καθηγητή Χαράκτη Ξενή Σαχίνη σε μνημείο του εσωτερικού χώρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσ/νίκης.
Η φωτογράφηση έγινε από την Μάγδα Μυστικού