Christine Lansdale Willis, Ceramic Artist / Χριστίνα Lansdale Willis, Κεραμίστρια



Βιογραφικό:


Christine Lansdale Willis was born in Thessaloniki. Her first contact with pottery was on the island of Sifnos where she studied with traditional folk potters. She graduated from the University of California in Santa Cruz with a degree in Ceramics. She has a Masters Degree in Black Sea Cultural studies from the International Hellenic University in Thessaloniki. Her work is inspired by Ancient Greek and Byzantine art.

In 1981 she started the Ceramics Department in the American Farm School where she continues teaching today. She also teaches stroke patients with Art Therapy at Annagennissi, a rehab center. She lives in the small village of Lakkia outside of Thessaloniki.


Η Χριστίνα Lansdale Willis γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε σε επαφή με την Κεραμική μαθητεύοντας σε παραδοσιακούς κεραμίστες στη Σίφνο. Τελείωσε τις σπουδές της στο University of California, Santa Cruz (Πτυχίο Καλών Τεχνών με ειδικότητα στην Κεραμική). Έχει Μεταπτυχιακό από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, International Hellenic University, στην Θεσσαλονίκη με ειδικότητα την κεραμική της Μαύρης Θάλασσας και της Αρχαίας Ελλάδας. Η δουλειά της, είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία ελληνική και την Βυζαντινή τέχνη.

Το 1981 ξεκίνησε το Τμήμα Κεραμικής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Διδάσκει επίσης κεραμική σε ενηλίκους στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αναγέννηση». Κατοικεί στη Λακκιά Θεσσαλονίκης.

Art Gallery / Συλλογή έργων
















                                    

Christine Lansdale Willis Κεραμίστρια
Σύγχρονες κεραμικές αναφορές προσωπικής λειτουργικής αρτιότητας


Κτερίσματα αρχαίων ελληνικών τάφων και Βυζαντινή χρωματική γραφή μεγαλοπρέπειας συναντούν το φάσμα της σύγχρονης πλαστικής της κεραμίστριας Χριστίνας Lansdale Willis. Η αγγειοπλάστης δημιουργός διατηρούντας το ύφος της ελληνικής κεραμικής σε βάθος χρόνου, εξελικτικά έδωσε το προσωπικό της ύφος στην ιδιότυπη προσωπική πλαστικότητα των κεραμικών της έργων.
Στα Λουτρά Παράδεισος της Θεσσαλονίκης σ’ έναν χώρο απόλυτα συνυφασμένο με τον πυλό, παρουσίασε τις κεραμικές της δημιουργίες. Οι θεματικές αναφορές στην αρχαιοελληνική όπως και την Βυζαντινή τέχνη αποτελούν εξελικτική πορεία στην άποψή της για τα κεραμικά σήμερα. Ένας ανοιχτός ορίζοντας από την Willis για τα κεραμικά της ελληνικής κουλτούρας άνοιξε παράθυρο για την προχωρημένη σκέψη της δημιουργού.
Αμφορείς και καλοσχεδιασμένα αντικείμενα από πηλό με χρωματικές εντυπωσιακές πατίνες και το φύλλο χρυσού κρατούν τον προσωπικό της χαρακτήρα με έντονη την αναφορά στο παρελθόν.
Ο πηλός στα χέρια της βρήκε διέξοδο για το πλάσιμο κρουστών, τα οποία και εμπνεύσθηκε από τα ταξίδια της στην Αφρική.
Οι ήχοι των κρουστών από τους μουσικούς στα Λουτρά Παράδεισος ήταν η μαγεία της αισθητικής και λειτουργικής πράξης της Willis.
Η καλλιτέχνης πρώτη διδάξασα στην Θεσσαλονίκη την κεραμική στην σύγχρονη εποχή, έδωσε το μήνυμα της συνέχειας στους μαθητές της, λειτουργώντας ως κρίκος για την τέχνη του πηλού από πολύ παλαιά.
Ήταν ένα όμορφο πέρασμα της ομορφιάς του πηλού στην καθημερινότητα μας, δια χειρός και προσωπικής ευθύνης της κεραμίστριας Χριστίνας Lansdale Willis. Η καλλιτέχνης στους ρυθμούς της σύγχρονης δημιουργικής της σκέψης γεφύρωσε το παρελθόν και άνοιξε ορίζοντες για το μέλλον της κεραμικής έκφρασης.
Η έκθεση της Χριστίνας Lansdale Willis πραγματοποιήθηκε στα «Λουτρά Παράδεισος» της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διοργάνωσε η Λέσχη Lions Εγνατία και η Ε.Κ.Σ. προσκοπισμού Κ. και Δ. Μακεδονίας με χορηγούς το περιοδικό «Ποιότητα Ζωής» την εφημερίδα «Νέα Φωνή Express» και τα Ζαχαροπλαστεία «Elite Λεωνιδάκη». Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης TV100, FM100, ERT3, ΟΑΣΘ, περιοδικό «Ποιότητα Ζωής», εφημερίδα «Νέα Φωνή Express» και το Cartel Studio.
Από την Μάγδα Μυστικού




XΡIΣTINA LANSDALE WILLIS ΚΕΡΑΜΙΣΤΡΙΑ
«Πηλού δρώμενα, αιτιατά αποστάγματα της Willis δια της κεραμικής».

Την Χριστίνα Willis, την προσέγγισα σιγά και διαδοχικά μέσα από τις δημιουργίες των κεραμικών της αλλά και της προσωπικότητάς της. Η εισδοχή μου στην ενδοποιότητα της πλαστικής της χειρονομίας εξελισσόμενης μέσα από τα χρόνια διαδικασίας, την ανέδειξαν πρώτα σαν καλλιτέχνιδα και κατ’ επέκτασιν δασκάλα της κεραμικής. Γνωστή στους κύκλους των κεραμιστών η ευχέρεια της να προκαλεί με τον πυλό τόσο μέσω των ικανοτήτων της, που καλλιέργησε όσο και της ψυχολογικής ενδοποιότητας που φέρει λόγω καταγωγής και σπουδών της από την Αμερική. Ο πατέρας της Χριστίνας Lansdale Willis δεύτερης γενιάς Αμερικανών στην Ελλάδα, Lansdale Bruce , υπήρξε για 40 χρόνια διευθυντής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Πρώτης γενιάς ο Αμερικανός παππούς της Herbert Lansdale το 1925 ήλθε στην Θεσσαλονίκη ως Γενικός Γραμματέας για την ίδρυση και λειτουργία της Χ.Α.Ν.Θ. για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η καλλιτέχνης Χριστίνα Lansdale Willis είναι τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικάνα με σειρά τέταρτης γενιάς τα τρία παιδιά της που ζουν και σπουδάζουν σε Ελληνικά σχολεία.

Η πλήρης ενσωμάτωση της Χριστίνας Willis στην ελληνική κουλτούρα αποδεικνύουν οι διαχρονικές της ευαισθησίες στους πυλούς που αναγάγουν ιδεολογικά στα ευρήματα αρχαίων τάφων που πέρασαν πλαστική αδεία της στις φόρμες των κεραμικών της.

Ένας ύμνος στην Ελληνική κουλτούρα της κεραμικής από την εποχή των κυκκλαδίτικων ειδωλίων αλλά και της αρχαίας ελληνικής τέχνης στον πηλό είναι φόρος τιμής της ίδιας για τον τόπο που την εμπνέει και θεωρεί μοναδική της πατρίδα. Αισθάνομαι πολύ ελληνίδα μου εξομολογείται και σημειώνει ότι υπηρετεί την τέχνη αυτή μαγεμένη από την επαφή της στα 16 της χρόνια στην Σίφνο στον οικισμό Φάρου με τον αγγειοπλάστη κο Βασίλη και τον ποδοκίνητο τροχό του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φύγει στην Αμερική για σπουδές στην κεραμική εφ’ όσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έτσι φοιτά στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με ειδικότητα στην κεραμική. Όταν επιστρέφει είναι ο πρώτος πυρήνας διδασκαλίας της τέχνης του πηλού για την Θεσσαλονίκη. Έτσι αποδεικνύει την αγάπη της για την κουλτούρα που της ενέπνευσε και διδάσκει στην Σχολή Κεραμικής του ΕΟΜΕΧ στην οδό Μαρασλή στην Χαριλάου από το έτος 1981-84. Πολλοί κεραμιστές βρήκαν στην Willis την εξοικείωση και την γνώση με τον πηλό, και αυτό το διαπιστώνεις συζητώντας μαζί τους. Η φιλοσοφία της Χριστίνας Willis είναι η έκφρασης της βαθιάς γνώσης μέσω της κάθαρσης της πράξης της κεραμικής της. Η καλλιτέχνης ορίζει τις προεκτάσεις της προσωπικότητά της. από ανάγκη να δημιουργεί και να επεκτείνει την ελληνική κουλτούρα της τέχνης σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Η εκλεπτυσμένη αναφορά στα αγγεία και της άλλου είδους πλαστικές κατασκευές διαφορετικών ειδών πηλού έχουν αποτέλεσμα εξελιγμένης ιδιωσυστασιακής κεραμικής. Οι συνεχείς προβληματισμοί στην χρήση της πρώτης ύλης και του παραδοσιακού ψησίματος μέσα στην γη ή σε σύγχρονα καμίνια έχουν αποτέλεσμα εξαιρετικής φινέτσας αντικειμένων με νέες εκφραστικές δυνατότητες.

Το χάραγμα του πηλού μετά το μπαντάνισμα και το παίξιμο με το ψήσιμο και μαύρισμα στον παραδοσιακό φούρνο έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Έτσι ο συνεχής μεταλασσόμενος προσδιορισμός της αισθητικής των αγγείων διαφοροποιεί και την στάση της Willis στην υπόθεση της κεραμικής στην σύγχρονη Ελλάδα. Μία έμπειρη κεραμίστρια δημιουργός ελίσσεται μέσω της προσωπικής της κουλτούρας και αναδεικνύει με την πράξη της την διεύρυνση του καλλιτεχνικού της ορίζοντα. Μία συνεχής αναζήτηση για το ζητούμενο διακρίνει την καλλιτέχνιδα η οποία αποτιμά ότι το έργο της πρέπει να φύγει προς τα έξω και να γεφυρώσει την Ελλάδα με τα Μουσεία του κόσμου. Ένας στόχος που έχει βάσεις και υπόβαθρο για την περαιτέρω ανέλιξή του.

Η νέα της δουλειά με τον πηλό αναπαράγει φόρμες που εξισορροπούνται με τα φειδωλά σχέδια των γραμμικών χαραγμάτων της και από τα μοτίβα της φύσης όπως τα ψάρια. Το άγγιγμα με το φύλλο χρυσού στο τελείωμα των ή και περιμετρικά σε λεπτές γραμμώσεις από το πολύτιμο υλικό, δίνουν τη διαφοροποίηση και την αριστοκρατική τους καταγωγή στο βάθος των χρόνων.

Εκλεπτυσμός και πολυτέλεια αποκτούν συνοχή και μας παραπέμπουν σε έμπνευση υψηλών προδιαγραφών. Μία κυρία της τέχνης του πηλού δίδει μαθήματα στην Θεσσαλονίκης για την προσέγγιση όλο και περισσότερο της καλώς εννοούμενης αισθητικής για την σύγχρονη κεραμική.

Η Χριστίνα Willis μία καλλιτέχνης εκτός των ορίων της ελληνικής κουλτούρας, φυγαδεύει την έμπνευσή της με αναζητήσεις για την εσωτερική της ανάγκη να διαλογισθεί μέσω της μαγικής πράξης με τον πηλό.

Η τελευταία παρουσίαση της δουλειάς της ήταν τον Φεβρουάριο του 2008 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην αποθήκη Γ όπου και πραγματοποιήθηκε ομαδική έκθεση δημιουργών υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αριάδνη.

Στον προσωπικό της χώρο κατά διαστήματα πραγματοποιούνται με δικής της πρωτοβουλία και οργάνωση εικαστικά δρώμενα κεραμικής με σκοπό την προσέγγιση του κοινού. Η παραπάνω δράση μη κερδοσκοπική είναι ανοικτή γι’ αυτούς που θα θελήσουν να τη βιώσουν.

Μία εικαστική προσωπική υπόθεση παίρνει διαστάσεις και γίνεται έναυσμα προσέλκυσης άλλων ατόμων με ανησυχίες για την τέχνη του πηλού.

Η καλλιτέχνης Willis ζει με τα παιδιά της Ελισάβετ, Annie και Bruce, και τον σύζυγό της David στην Λακκιά των Βασιλικών όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά.



Από την Μάγδα Μυστικού
Κριτικό της τέχνης
Περιοδικό " Ποιότητα Ζωής"
Εφημερίδα "Νέα Φωνή"




ΧΡΙΣΤΙΝΑ Lansdale Willis - Καλλιτέχνης
«Καλλιτεχνική ευελιξία μέσον αναθεώρησης της κεραμικής κουλτούρας ως ιδιωματική εξέλιξη της Willis».

Τον Δεκέμβριο του 2007 είχα την τύχη να εισχωρήσω εντελώς ξαφνικά στον προσωπικό χώρο εργασίας και κατοικίας της Χριστίνας Willis.

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι σου δημιουργείται η αίσθηση των κτερισμάτων αρχαίων ελληνικών τάφων. Τα κεραμικά σε διάταξη δίνουν την εικόνα της φόρμας των αρχαίων όμως η αίσθηση μετά την εξοικείωση είναι η αλλαγή στο τελικό αποτέλεσμα με το πάντρεμα στο πλάσιμο της φόρμας στην χάραξη το φινίρισμα και το χρώμα. Η αναφορά της Willis στα κεραμικά πολύ δυναμική πέρασε τα στάδια της εξέλιξης της ίδιας από τα απλά τσουκάλια στην καλλιτεχνική της διάσταση. Οι σπουδές της στην Αμερική βρήκαν διέξοδο στην Ελλάδα το 1890 όπου και ζει μόνιμα με τα τρία παιδιά και τον άνδρα της. Η προσωπική της ζωή της έδωσε μεν την ευκαιρία να βιώσει την Ελληνική πραγματικότητα και να αγαπήσει τον τόπο αυτόν με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική κουλτούρα στην κεραμική. Το πάθος για την κεραμική συνυφασμένο με την αγάπη για την παράδοση αυτού του τόπου που την φιλοξένησε, της έδωσε το δικαίωμα να την ανακαλύψει και να την αναπαράγει καλλιτεχνικά.

Οι επαφές της Χριστίνας Willis με την διδασκαλία της κεραμικής από παλαιά έως σήμερα της επέτρεψαν να προσεγγίσει την ιδιωματική έκφραση του ελλαδικού χώρου τόσο σε άψυχο, όσο και σε έμψυχο υλικό. Έτσι δεν με παραξένεψε όταν μου ανέφερε τον σχεδιασμό πιάτων του γάμου που η ίδια εμπνεύστηκε για να διαθέτει στους ενδιαφερόμενους. Η όλη σκέψη για τη διατήρηση της τέχνης της μέσω της Ελληνικής κουλτούρας είναι η αναφορά ψυχικής ζέσης της καλλιτέχνιδας γι’ αυτό που κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Την συγκίνησε η Βυζαντινή κεραμική την οποία και καλλιέργησε μέσα από τον σχεδιασμό των κεραμικών της. Οι δημιουργίες της επάνω στα μοτίβα που θυμίζουν τα βυζαντινά με την έμπνευση της Willis, έχουν περάσει στην καθημερινότητα των Ελλήνων αλλά και ξένων αγοραστών. Η αναβίωση της ιστορίας δια χειρός Willis είναι ένας εξαιρετικός τρόπος μεταχρονολογημένης εικαστικής κουλτούρας για την οικουμενική τους ταυτότητα. Η ίδια σχεδιάζει με πολύ προσωπικό χαρακτήρα και αφαιρετική διάθεση, χρησιμοποιώντας την παράδοση ως μέσον διαφυγής από την πεπατημένη για άλλες εξελικτικές δρομολογήσεις. Τα πολύ μεγάλα κεραμικά αγγεία όπως και τα μικρά σε διαστάσεις έλκουν το προσωπικό μας ενδιαφέρον για την άποψή τους στον κόσμο της αγγειοπλαστικής τέχνης. Ο λειτουργικός χαρακτήρας των κεραμικών της καλλιτέχνιδας ενσωματώνεται με την ομορφιά της χάραξης και του χρωματισμού σε ιδανικό αποτέλεσμα. Η ίδια αναφέρει ότι η πρώτη ύλη από πηλό που χρησιμοποιεί είναι πάντα άριστη και η επεξεργασία της εφυάλωσης ορατή εκ του αποτελέσματος στις λεπτομέρειες. Τα κεραμικά αποτυπώματα της Χριστίνας Willis εξελίσσονται σε έργα μικρογλυπτικής με ανάλογη αισθητική έκφραση.

Έτσι συναντούμε έργο της με θέμα χορό αγκαλιασμένων γυναικών αναφορά στο στροβίλισμα του τροχού για το πλάσιμο της φόρμας του πηλού. Είναι η εξελικτική πορεία της Willis που ακροβατεί στην παράδοση με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον και την προσωπική της ανάγκη να εκφραστεί. Άλλα θέματα της είναι από την καθημερινότητα μας και τις ανάγκες της. Ο πηλός βρίσκει στη θέση του για την ανάγκη να εκφραστεί η καλλιτέχνης προς όλες τις κατευθύνσεις για τη λειτουργία της εικαστικής της πράξης. Στην Αμερική έμαθε να δουλεύει με πηλό stoneware και έψηνε σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα έμαθε να πλάθει τον κόκκινο πηλό σε χαμηλές θερμοκρασίες σε ηλεκτρικό καμίνι.

Στον προσωπικό της χώρο και εργαστήριο έχτισε μόνη καμίνι, που ψήνει με πετρέλαιο και ποδοκίνητο τροχό από τσιμέντο. Οι εμπειρίες έδωσαν αποτελέσματα και ανέδειξαν καινούργιες εξελίξεις στην ιδιάζουσα κεραμική της Χριστίνας Willis.

Ο προσωπικός εκθεσιακός χώρος της Χριστίνας Willis ανοικτός στις προσεγγίσεις του κοινού, είναι μια διαφορετική ματιά στην κεραμική που επεκτείνεται με διαχρονικότητα και σύγχρονη σκέψη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

Η Χριστίνα Landadale Willis γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1955 στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη με τρία παιδιά. Κατοικεί στη Λακκιά Θεσσαλονίκης.

Εκπαίδευση
  • 1961-1973 Τελείωσε το σχολείο στο Pinewood International School στη Θεσσαλονίκη.
  • 1973-1975 Πήρε το πτυχίο της Πτυχίο στο Middlebury College στο Middlebury του Vermont.
  • 1976 Ήρθε σε επαφή με την Κεραμική, μαθητεύοντας σε παραδοσιακούς κεραμιστές στη Σίφνο.
  • 1978-1980 Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Santa Cruzαπό το οποίο έλαβε Πτυχίο Καλών Τεχνών με ειδικότητα στη Kεραμική.
  • 1984-1986 Συνέχισε τις σπουδές της στο Cabrillo College, Santa Cruz, Καλιφόρνια.

Επαγγελματική Δραστηριότητα
  • 1981-2007 Το 1981 ξεκίνησε το Τμήμα Κεραμικής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή όπου διδάσκει μέχρι σήμερα.
  • Φθινόπωρο 2006 Συμμετείχε στη 45η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο Μαρούσι και στην 1η Έκθεση Κεραμικής & Αγγειοπλαστικής στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών.
  • Μάιος 2005 Διοργάνωσε ομαδική έκθεση κεραμικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας.
  • 1983,1985 Διοργάνωσε Ατομική Έκθεση στο Αμερικανικό Κέντρο και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
  • 1980-1983 Δίδαξε στη Σχολή Κεραμικής του ΕΟΜΜΕΧ στη Θεσσαλονίκη.

Από την Μάγδα Μυστικού
Κριτικό της τέχνης
Περιοδικό " Ποιότητα Ζωής"
Εφημερίδα "Νέα Φωνή"









 Φωτογραφικό αρχείο / Photo gallery






 Magda Mystikou - Christine Lansdale Willis