Ολυμπιακή Πινακοθήκη "Σπύρος Λούης"

 

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜΑΪΟΣ 2016

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Μάγδας Μυστικού - Καραγιαννιώτου


Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ "ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ"

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης εγκαινίασε το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού «Ελλάδα, Σχήμα και Χρώμα», στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, του καλλιτεχνικού χώρου και πλήθους κόσμου, φίλων των γραμμάτων και των τεχνών.

Στην τελετή των εγκαινίων της ενδιαφέρουσας αυτής γιορτής για την εικόνα, το λόγο και τον πολιτισμό, που διοργάνωσαν το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, η Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (Ε.Δ.Σ.Τ.Ε.) και η KL Gallery Vassillis Lappas, παρέστησαν και ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. κ. Δημήτριος Λούκας, ο κ. Βασίλης Λάππας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου κ. Νικόλαος Πέππας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γεώργιος Διδασκάλου.

Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στον ιστορικό χώρο της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης που φιλοξενεί το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός και τόνισε ότι: «Είμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας διαθέτει την αξιόλογη αυτή κυψέλη πολιτισμού, παρέχοντας τη δυνατότητα σε καταξιωμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες να εκθέτουν τις δημιουργίες που φιλοτεχνούν με έμπνευση και μεράκι. Ο πολιτισμός και η τέχνη αναβαθμίζουν τις κοινωνίες και στο σημαντικό βήμα που θα χρειασθεί να κάνει η Ελλάδα μπροστά, η συνεισφορά του πολιτισμού θα είναι ουσιαστική. Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία μας θα έλθει η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ενότητα», ευχόμενος «καλή επιτυχία» στους δημιουργούς και συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

Ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην τέχνη και στον πολιτισμό, αλλά και του κοινωνικού έργου του, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Σ.Τ.Ε., κ. Δημήτριος Λούκας απένειμε στον κ. Πατούλη τιμητική πλακέτα, ο οποίος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προσέφερε στον κ. Δ. Λούκα και τον κ. Βασ. Λάππα το ιστορικό λεύκωμα της πόλης του Αμαρουσίου και το συλλεκτικό λεύκωμα με τα έργα της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην ομιλία του ο κ. Λούκας ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αμαρουσίου για την παραχώρηση του χώρου της Ολυμπιακής Πινακοθήκης, ενώ ο κ. Λάππας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που πραγματοποιήθηκε το όραμα ζωής που είχε για το Φεστιβάλ και κάλεσε όλους να το αγκαλιάσουν και τις επόμενες ημέρες.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, ο κ. Πατούλης περιηγήθηκε στα έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας μικτής τεχνικής και γλυπτικής από τις δημιουργούς Γιώτα Βοργία, Ζωή Σαβίνα, Αναστασία Κωνσταντοπούλου, Όλγα Καραγκοζίδη, Τέτη Σώλου, Λίλα Δίδου και Δήμητρα Καραχάλιου, καθώς και στην ομαδική έκθεση επιλεγμένων φωτογραφιών της Ομάδας Ελλάδα, Σχήμα & Χρώμα. Σε όλους τους καλλιτέχνες απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι.

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επίσης η προβολή του Ηχοράματος «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του εικαστικού φωτογράφου Σαράντου Σακελλάκου, δημιουργία βασισμένη στην ποιητική σύνθεση του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ, η δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ Έλντα Γεωργοπούλου. 
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε η κυρία Μάγδα Μυστικού Καραγιαννιώτου, δημοσιογράφος, εικαστικός συντάκτης.

Βράβευση του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γεωργίου Πατούλη από τον Πρόεδρο ΕΔΣΤΕ κ. Δημ. Λούκα

Βράβευση του κ. Τάκη Ευσταθίου από τον Πρόεδρο ΕΔΣΤΕ κ. Δημ. Λούκα

Βράβευση της κ. Ντίνας Αναστασιάδου από τον Πρόεδρο ΕΔΣΤΕ κ. Δημ. Λούκα

Το βράδυ της 12 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στον παγκόσμιο διανοητή και μεγάλο συγγραφέα της Ιαπωνίας, Λευκάδιο Χερν.

Η κυρία Ντίνα Αναστασιάδου, γλύπτρια και ζωγράφος sumi-e, μίλησε για τη ζωή και το έργο του Χερν και πρόβαλε σχετικό φωτογραφικό υλικό, η κυρία Τέτη Σώλου, συγγραφέας-εικαστικός, παρουσίασε τις μεταφράσεις της από τα βιβλία του Χερν και η κυρία Ζωή Σαβίνα, λογοτέχνης – ποιήτρια, απήγγειλε χαϊκού, αφιερωμένα στο Λευκάδιο Χερν και στο Σπύρο Λούη, και μας παρουσίασε την εγκατάσταση αφιερωμένη στο Σπύρο Λούη, με banner, κολάζ και χαϊκού, και το «Δέντρο που τρέχει», σελίδες με χαϊκού και πεταλούδες.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΣΤΕ, κύριος Δημήτριος Λούκας βράβευσε τους συμμετέχοντες.
Το αφιέρωμα στο Λευκάδιο Χερν τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Πρεσβείας της Ιαπωνίας η κ. Γιανακίντα Φουμίκο, Ερευνήτρια της Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Τάκης Ευσταθίου, συλλέκτης έργων τέχνης και ο κ. Βαγγέλης Μουστάκας – Εικαστικός.Patrick Lafcadio Hearn (Koizumi Yakumo) Λευκάδιος Χερν (Γιάκουμο Κοϊζούμι)

Ντ. Αναστασιάδου, Β. Λάππας, Ζ. Σαββίνα, Τ. Σώλου


Ομιλία για το μεγάλο συγγραφέα και το ελεύθερο πνεύμα του, ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ, από τη Γλύπτρια – Ζωγράφο με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ιαπωνία και Ινδία, κ. Ντίνα Αναστασιάδου.

Η κ. Ζωή Σαβίνα, Λογοτέχνης – Ποιήτρια, απήγγειλε ποιήματα από το βιβλίο της αφιερωμένο στο ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ «Το χρυσό βιβλίο» και έκανε μια μικρή αναφορά σε αυτόν.

Η κ. Τέτη Σώλου, Συγγραφέας – Μεταφράστρια και Εικαστικός, μίλησε για τις τρεις μεταφράσεις των βιβλίων της από το ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ, με αναφορά σε αυτά ως Ιστορικό Ντοκουμέντο και έμπνευσή της για τη δημιουργία τους.

Οργάνωση: Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μάγδα Μυστικού - ΚαραγιαννιώτουΜ. Μυστικού, Λ. Δίδου, Β. Λάππας / Magda Mystikou, Lila Didou, Vassilis Lappas

Λ. Δίδου, Β. Μουστάκας, Μ. Μυστικού, Ζ. Σαββίνα
Αναστασία Κωνσταντοπούλου, Τάκης Ευσταθίου, Μάγδα Μυστικού
Διοργανωτές και συμμετέχοντες

Η κ. Μάγδα Μυστικού με τον  κ. Βασσίλη Λάππα

Ντίνα Αναστασιάδου, Μάγδα Μυστικού


Η κ. Μάγδα Μυστικού με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γεώργιο Πατούλη και την κ. Λίλα Δίδου

Μάγδα Μυστικού και Λίλα Δίδου

MR. Takis Efstathiou WHO INTRODUCE LAFCADIO HEARN IN GREECE, PRESIDENT OF JOURNALIST-TOURISM WRITERS MR. LOUKAS AND ART WRITER AND CURATOR OF OUR TRIBUTE TO HEARN MRS. Magda Karagianniotou Mystikou

Στο στήσιμο της έκθεσης: Ζωή Σαββίνα, Μάγδα Μυστικού
THE CURATOR OF OUR SPEECES ON LAFCADIO HEARN MR. Magda Karagianniotou Mystikou
WITH MR. Kleomenis Petrocheilos and Maria Petrocheilou
Ο Πρόεδρος της ΕΔΣΤΕ, κ. Δημήτριος Λούκας και η κ. Μάγδα Μυστικού
κατά την βράβευση της κ. Σίσσυς Μπίστολα