Maro Kritikou, Ceramist / Μάρω Κρητικού, κεραμίστρια


Art Gallery / Συλλογή έργων
Reviews / Δημοσιεύσεις


ΜΑΡΩ ΚΡΗΤΙΚΟΥ Η ΚΕΡΑΜΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

«Κεραμικές ανάσες που ξεδιπλώνουν το ταμπεραμέντο στην εικαστική τους ανάπλαση»

Από τη Μάγδα Μυστικού
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νέα Φωνή.
Νοέμβριος 2007 


Μέσα στα νερά του Αιγαίου στη Μυτιλήνη της Λέσβου, η κεραμίστρια Μάρω Κρητικού αναμοχλεύει παλιές αξίες και τις εντάσσει στην ανανεωμένη σχεδιαστική εξέλιξη των κεραμικών της.

Την συνάντησα στην οδό Ερμού 303 στο εμπορικό κέντρο της Μυτιλήνης, ανάμεσα στα δημιουργήματά της με τον τροχό σε πρώτη θέα και τα μεγάλα κεραμικά πιάτα μπαντανισμένα για την χάραξη του σχεδίου. Η αμεσότητα του εργαστηρίου με αυτήν της πώλησης των κεραμικών δημιουργεί την προδιάθεση να αγγίξεις τη δουλειά σε όλο το εύρος της κατασκευής.

Η Μάρω Κρητικού εξισορροπεί την γνώση της παλαιάς τεχνικής των Τσανακαλιώτικων και δένει τις νέες ιδέες. Τα χρηστικά είδη που δημιουργεί μέσω της πλαστικής και διακοσμητικής τους ταυτότητα είναι η εξελικτική τους πορεία με αναφορές στην τεχνική των παλαιών Ελλήνων κεραμέων.

Η πλαστικότητα των κεραμικών εκλεπτυσμένη αναδύει την αρχαιοελληνική αναγωγή όπως και την επιζωγραφισμένη λιτότητα. Ο αισθαντικός κόσμος της Μάρως Κρητικού λειτουργεί αποτελεσματικά στην ταλάντωση της δουλειάς της από την λιτή επιφάνεια έως την επίπλαστη με τη μορφή της ιερότητας του συμβούλου της ελιάς.

Στην σειρά των κεραμικών της με τις επιθεματικές παραστάσεις των κλώνων ελιάς όπως και με τις παραστάσεις φρούτων, φυτών, ζώων είναι η ανάγκη έκφρασης της οικολογικής ευθύνης για υπενθύμιση. Παρατηρώντας την κεραμίστρια από κοντά εισπράττεις την διάθεσή της να σου μεταφέρει την προσωπική της διάθεση ώστε να διεισδύσεις στην πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά της.

Άμεση η Μάρω με ένα χαμόγελο που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της αναζητεί τον διάλογο ώστε να σε μυήσει στην πλαστική της ευχέρεια αβίαστα με τον δικό της τρόπο.

Οι δυνατότητες της κεραμίστριας από την Λέσβο πήραν σάρκα και οστά κοντά στον κεραμίστα Ηλία Κουρτζή όπως και στον αγγειοπλάστη Γιάννη Χατζηγιάννη στην Αγιάσο όπου και διδάχθηκε την κεραμική. Η εξάρτηση με το πλάσιμο των κεραμικών επί σειρά ετών την έδεσε στενά με την αγγειοπλαστική και της έδωσε πλεύση για ταξίδια στην πλαστική της εξέλιξη.

Όπως η Μάρω μου εξήγησε ο πυλός είναι ανάγκη έκφρασης και θέλει πάθος και έμπνευση. Εξάλλου ο τόπος καταγωγής και δουλειάς η Λέσβος είναι από μόνος του μαγευτικός οπότε η ίδια έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εισαγωγή της στα μυστήρια της δημιουργίας με τον πυλό. Η παραδοσιακή χροιά πολλών από τα κεραμικά της είναι απλώς το έναυσμα για να συνεχίσει το δικό της παιχνίδι με την αγγειοπλαστική.

Της αρέσει να αφήνει να διαφαίνεται σκόπιμα ο πηλός κάτω από το υάλωμα ώστε να μας φέρνει πιο κοντά στην πράξη της δημιουργίας της. Η εξέλιξη της καλλιτέχνιδας είναι συνυφασμένη με την καθημερινή και συνεχή επαφή με τον πηλό και την ένταξή του σε νέες πλαστικές εξερευνήσεις. Η αφορμή δένει με την ευαισθησία της και εξελίσσεται πέραν της πεπατημένης αντίληψης. Η διάθεσή της να αλλάξει η επιφάνεια με τη χάραξη του σχεδίου σε όλη την έκτασή του, δημιούργησε την ανάγλυφη παράσταση στα αγγεία της.


Εντυπωσιακή και η δουλειά με τα μεγάλα σε μέγεθος σκουρόχρωμα κιούπια διακοσμημένα με χρυσό, αποτελούν διαφορετική εστίαση στο θέμα με άποψη καθαρά προσωπική. Μια ατέλειωτη καλοσχεδιασμένη εικαστική πράξη μας δίνει την εικόνα των κεραμικών σε όλο το εύρος των με ανάλογη χρηστική αναγκαιότητα. Στο εργαστήριο της και πωλητήριο θα συναντήσουμε όλων των ειδών μικρά ή μεγάλα κεραμικά αντικείμενα χρήσης ή διακόσμησης με επιζωγραφισμένες σχεδιαστικές χαράξεις. Κεραμικά πλακάκια τοίχου με εικόνες από τη φύση εξελίσσονται στα πιάτα τοίχου ή για το τραπέζι μας. Είναι πολλά τα αντικείμενα που σίγουρα θα μας συντροφεύσουν στην καθημερινότητά μας δίνοντας την αίσθηση του ωραίου.

Η καλλιτέχνης αναζητώντας συνεχώς το καινούργιο πλάθει και σχεδιάζει για το μέλλον. Οι καταβολές και τα δομημένα πλαστικά στοιχεία της Μάρως Κρητικού είναι η αναφορά στο προσωπικό της καλλιτεχνικό ταξίδι της κεραμικής.

Η Μάρω Κρητικού έχει παρουσιάσει τη δουλειά της επανειλημμένως σε χώρους της Λέσβου ή και αλλού ενώ μας υπόσχεται ότι θα την συναντήσουμε και στην Θεσσαλονίκη.  


ΜΑΡΩ ΚΡΗΤΙΚΟΥ – Κεραμίστρια

«Κεραμικές αιγαιοπελαγίτικες ανάσες προσωπικής ωριμότητας»


Την Μάρω συνάντησα και προσέγγισα την κεραμική της αρχικά για τις ανάγκες των εικαστικών της εφημερίδας Νέας Φωνής όπου και την παρουσίασα. Από την πρώτη στιγμή διέκρινα το πάθος της δημιουργίας στον πηλό όπως και την ιδιαίτερη χρωματογράφιση επάνω σ’ αυτόν.

Μου προσέλκυσε την προσοχή η επίπλαστη επιφάνεια των αγγείων όπως και όλων των κεραμικών της. Κλαδιά ελιάς με τους καρπούς τους αγκαλιάζουν ευαίσθητα τα αντικείμενα πηλού που πλάθει ανάγοντας την δουλειά της στην πολυτέλεια με τις αντανακλάσεις των επίχρυσων ελεών η και φύλλων. Δεν σταματά στην σχεδιαστική της εξέλιξη επάνω στον πηλό και αποτυπώνει εγχάρακτες ελιές και φύλλα με αποτυπώματα χρυσού. Ήδη παρατηρούμε το προσωπικό ύφος υψηλής αισθητικής των κεραμικών της με την εξελισσόμενη πλαστικότητα της ενώ οι διακοσμητικές αναφορές της διαφοροποιούνται στα θέματα. Πολύ φρέσκες ιδέες χαράσσουν και αντιπαρατίθενται στα παλαιά κεραμικά της σε μία συνεχή αναζήτηση του μοντέρνου και ιδιαίτερου κεραμικού. Βλέποντας την πρόσφατη συλλογή της από σχεδόν όλες τις εκφάνσεις των δημιουργιών της για την έκθεσή της στην αίθουσα ‘’Κούρος Ευρωπού ’’ Τέχνη της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας Κιλκίς, θεώρησα ότι η Μάρω Κρητικού έχει κάνει την υπέρβασή της. Παίζοντας με την αισθητική του πηλού την ιδιομορφία των χρωμάτων της όπως και την πλαστικότητα του σχεδιασμού της παρήγαγε κεραμικά άλλου τύπου.

Έργα τέχνης πηλού δρώμενα, πατούν και συνεχίζουν την δόξα του παρελθόντος τους με την σύγχρονη αντίληψη στην αισθητική τους.

Η Μάρω είναι η δημιουργός που έδωσε εδώ και χρόνια στο κοινό αντικείμενα αναβαθμίζοντας την καθημερινότητά τους.

Σ’ αυτήν την περίοδο της καλλιτεχνικής της ζωής η ίδια έχει την πολυτέλεια να δουλέψει για την προσωπική της ανάγκη με διαφυγές μέσω του πηλού.

Αυτό το οσμίζεσαι όταν ακουμπάς το βλέμμα σου στους πίνακες από πηλό. Μια πολύ ξεχωριστή εικόνα δίνει την έμπνευση με την μαγεία του πηλού και το έργο κρατά τις εντυπώσεις.

Χρωματικές απολαύσεις πηλού, πλαστική ωριμότητα και παιχνίδια με τις χαράξεις δομούν το νέο και φρέσκο ύφος της Μάρως Κρητικού.

Η Μάρω Κρητικού ξέρει να κρατά το παρελθόν και να προσελκύει το μέλλον με τις σύγχρονες ανησυχίες της στην καταλυτική της σχέση με τον πηλό και την διαχρονική του αξία.


Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου
Art Writer Περιοδικό "Ποιότητα Ζωής" - Εφημερίδα "Νέα Φωνή" 
Photo Gallery / Φωτογραφικό αρχείο