Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Γ. Καραϊσκάκη

Το ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ιδρύθηκε το 2001 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου "Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" και είναι επισκέψιμο καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο μουσείο εκτίθενται σπάνια εκθέματα: προσωπικά αντικείμενα του ήρωα (το προσωπικό του φυλαχτό, το ασημένιο σπαθί του, το καρυοφίλι του, το δαχτυλίδι του κ.λ.π.) καθώς επίσης σπάνια υφαντά, φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης των κατοίκων του χωριού των περασμένων αιώνων. 

  

Το μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μαυρομματίου.Το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ήρωας Γ.Καραϊσκάκης και μέχρι τα 17 του χρόνια. 

Το Σπίτι-Μουσείο με το οικόπεδο είναι δωρεά προς τον Δήμο της κ. Μελπομένης Τζιουβάρα και ανακατασκευάστηκε με δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου "Ο Καραϊσκάκης".Από την επίσκεψη της κ. Μάγδας Μυστικού - Καραγιαννιώτου
στο Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο Γεωργίου Καραϊσκάκη
για τη δωρεά ενός πίνακα με τον Γ. ΚαραϊσκάκηΤο Μαυρομμάτι είναι ένα από τα ιστορικά χωριά του Ν. Καρδίτσας και βρίσκεται στους πρόποδες των ιστορικών Αγράφων 25 χιλ. βορειοδυτικώς της Καρδίτσας και 3 χιλ. ανατολικώς του Μουζακίου και του Πάμισου (Μπλιούρη) ποταμού, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Είναι δε η γενέτειρα του αρχιστράτηγου του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη και ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου. 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ
Μαυρομμάτι, Μουζάκι 43060, Καρδίτσα
Επικοινωνία: Γιώτης Δημήτριος τηλ. 2445097571