Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Γνωρίστε τη Ράνια Αγγελακούδη

Γνωρίστε τη Ράνια Αγγελακούδη, 

βραβευμένη ποιήτρια και Πρέσβειρα Ειρήνης 

Ελλάδας Σουηδίας


Γράφει η Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
Δημοσιογράφος-Εκπρόσωπος F.I.J.E.T
Εικαστικός Συντάκτης
Δημοσιεύτηκε στην
07.04.2022Η Ράνια Αγγελακούδη βραβευμένη ποιήτρια και Πρέσβειρα της Ειρήνης στην Ελλάδα και Σουηδία του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Οργανισμού Ειρήνης World Institute for Peace [ W. I .P. ] δίνει μέσα από την δυναμική του ποιητικού έργου της την ελπίδα για έναν καλλίτερο κόσμο.

Η ματιά της έχει αγκαλιάσει τα συναισθήματα που εδραιώνουν την αγάπη την ειρήνη και την ομόνοια σε ένα κόσμο που συνεχώς ταλανίζουν προβλήματα.
Οι στίχοι των ποιημάτων της είναι ο χορός της ζωής που κυκλώνει τους ανθρώπους και τους ενώνει μέσα από το αγκάλιασμά του.
Η χαρά της ζωής ξεπηδά μέσα από τα ποιήματά της και ανυψώνεται σε παράλληλους εσωτερικούς δρόμους, που καθορίζουν οι εξάρσεις πνευματικών αναζητήσεων.
Η ευτυχία για έναν κόσμο που βιώνει σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας είναι το ζητούμενο της ποιήτριας. Ολη η θεματολογία της απορρέει αισθαντικά και αβίαστα σε έναν χείμαρρο λέξεων που εισδύουν και κατακλύζουν τις κουρασμένες καρδιές των αναγνωστών.

Η μαγεία του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει εντάσσεται στην βιωματική μας καθημερινότητα μέσα από την ποιητική της αφήγηση και μας καθοδηγεί για την ανάγνωση μιας άλλης πραγματικότητας.
Οι άνθρωποι ως συνέχεια για την ύπαρξή τους έχουν την υποχρέωση να βιώσουν συναισθήματα όπως η ποιήτρια αναφέρει της ειρήνης της αγάπης, της αδελφοσύνης της ομορφιάς και της ελευθερίας

Μία αύρα γεμάτη από την ψυχική υπέρταση της Ράνιας Αγγελακούδη ταξιδεύει με τα ποιήματα της σε όλο τον κόσμο και δίνει υποσχέσεις για την επικοινωνία και την ομόνοια σε έναν κόσμο που δονείται από την ανάγκη για τα υλικά αγαθά.
Τους πολέμους της καρδιάς είναι αυτό που θέλει να διώξει ώστε το καθημερινό να δώσει τόπο στα πνευματικά αγαθά που λειαίνουν τις αντιθέσεις και δημιουργούν προϋποθέσεις για ευημερία και ελευθερία.

Η δημιουργός εξορκίζει το κακό το άδικο και την δυστυχία του κόσμου με έναν δικό της προσωπικό ποιητικό χαρακτήρα. Η μετουσίωση μας μέσα από ένα ανοικτό παράθυρο που μας χαρίζει η ποιήτρια είναι που χρειάζεται για το μέλλον ο σύγχρονος κόσμος που παραπαίει στην αναγκαιότητα της ύλης ως αίτημα ζωής.

Η Ράνια Αγγελακούδη γεννήθηκε στο Κρόναμπεργκ της Σουηδίας και μοιράζει τον χρόνο της ταξιδεύοντας ώστε να ανταλλάσσει απόψεις με άλλους καλλιτέχνες. Ετσι το ποιητικό της έργο έχει απλώσει τα φτερά του στην Ευρώπη την Ινδία την Κίνα, την Αμερική και αλλού. Εχει ξεχωρίσει μέσα στους 10 καλλίτερους ποιητές της Ευρώπης και τους 30 καλύτερους στον κόσμο. Βραβεύθηκε στην Ελλάδα την Κύπρο και την Ιταλία. Τα ποιήματα της δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά όπως στο περιοδικό Setu στο Pittsbugh USA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός World Institute for Peace [WIP] την βράβευσε για το σημαντικό της έργο για την ειρήνη στον κόσμο μέσα από την ποίησή της. Ομόφωνα ορίσθηκε Πρέσβειρα Ειρήνης της Ελλάδας και Σουηδίας.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων & Συγγραφέων – FIJET – με έδρα την Γαλλία, λόγω του έργου της, την έκανε μέλος ώστε να προωθεί τον πολιτισμό με την πένα της. Την εξέλεξαν ανάμεσα σε σημαντικούς καλλιτέχνες της Ταιβάν, της Ινδίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Τουρκίας και άλλων χωρών, με τους οποίους και την συμπεριέλαβαν σε συλλεκτικό ανθολόγιο μετά από παγκόσμιο διαγωνισμό.
Τα ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στην Ιταλική, Αγγλική, Σουηδική, Βοσνιακή, Χίντι της Ινδίας, Σερβική, Τουρκική, Ισπανική, Αραβική και Σερβική γλώσσα. Είναι πτυχιούχος της Αγγλικής γλώσσας του ΑΠΘ


Η ζωή σύνορα δεν έχει,
τα σύρματα με πληγώνουν
Γιατί γεννήθηκα ελεύθερος!
Η ζωή … η ζωή μου μοιάζει
με θάλασσα
Και σα θάλασσα απλώνεται
Κι αγκαλιάζει τη μάνα μου…
Τη ΓΗ!
Και τ’ αδέρφια μου που ζουν
σκόρπια παντού!
Η ζωή σύνορα δεν έχει
Γιατί γεννήθηκα να ζω ελεύθερος!
Ν’ αγαπώ
Ν’ αναπνέω!
Να δημιουργώ!
Να κατακτώ!
Να μοιράζομαι!
Να ονειρεύομαι!
Να συνεχίζω!
Και χορούς ειρήνης να χορεύω
μαζί με τ’ αδέρφια μου
που ζούνε σκόρπια παντού….
Γιατί είμαστε ελεύθεροι!
Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
Δημοσιογράφος-Εκπρόσωπος F.I.J.E.T
Εικαστικός Συντάκτης