Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μαρία Πάστρα: A History State - «Ενα ταξίδι στον χρόνο»


Γράφει η Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
Δημοσιογράφος-Εκπρόσωπος F.I.J.E.T
Εικαστικός Συντάκτης
Δημοσιεύτηκε στην
02.02.2023



Στον εκθεσιακό χώρο «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ art gallery»

η έκθεση της ζωγράφου Μαρίας Πάστρα

Στην καρδιά της Αθήνας δίπλα από το μνημείο της Ακρόπολης σε έναν όμορφο και εκλεπτυσμένο εκθεσιακό χώρο «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ art gallery» η σημαντική και γνωστή Ιστορικός Τέχνης κα Λουϊζα Καραπιδάκη επιμελήθηκε προλόγισε και παρουσίασε σε πλήθος φιλότεχνων την ενδιαφέρουσα ατομική έκθεση της ζωγράφου Μαρίας Πάστρα με θέμα : A History State (Ενα ταξίδι στον χρόνο )


Η καλλιτέχνης συντονίζει στα έργα της τον χωρόχρονο μέσα από την ιδιότυπη και εννοιολογική ζωγραφική της. Η αρχιτεκτονική των παλαιών κτισμάτων με έναν πρωτότυπο σχεδιαστικό εκφραστικό τρόπο συνδιαλέγεται με τον χρόνο και την σύγχρονη άποψη ζωής. Το πέρασμα του χρόνου είναι η ειδοποιός αναφορά για την αλυσίδα του παρελθόντος με το παρόν σε μια εξέλιξη ζωής που οργανώνεται και διαφοροποιείται. Τα νεαρά άτομα στους πίνακες οικειοποιούνται την ανεμελιά την ευεξία και μέσα από την σύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία γίνονται πρωταγωνιστές για την απόλαυση της καθημερινότητας των μοναδικών τους στιγμών. Η κάθε ενέργεια στους καμβάδες της είναι και μία απαίτηση ζωής πέρα από τα ήδη κεκτημένα με παράλληλες συνυπάρξεις ανθρώπων που αυτονομούνται και αναζητούν την σύγχρονη πραγματικότητα. Η παρουσία της γυναικείας μορφής δυναμιτίζεται στον ρόλο της και προχωρά με αυτοπεποίθηση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Στιγμές χαράς και ξενοιασιάς αναμορφώνουν καταστάσεις και όλα είναι ένα εικαστικό πάγωμα μιας στιγμής στην κάψουλα του μοναδικού χρόνου που μας περιβάλλει όπως τον τοποθετήσαμε ως ανθρώπινα όντα. Στα έργα αυτά της ζωγράφου-εικαστικού το ζύγισμα του αρχιτεκτονικού σχεδίου των κτιρίων εναρμονίζεται με τα πρόσωπα που τα περιβάλλουν και δίνεται μέσω της εξαιρετικής αφαίρεσης ένας ανάλαφρος δημιουργικός παλμός.


Η ένταση μέσα από την σύγχρονη δράση και το παλαιό κατεστημένο, μεταφέρει την αντίδραση και την ενέργεια ως συνέχεια του χρόνου που ποτέ δεν είναι και το μέτρο αναφοράς στην μοναδικότητα της βιωματικής στιγμής. Η χρονοκάψουλα των στιγμών των ζωγραφικών έργων ακολουθεί τον ψυχισμό και τον οραματισμό της Μαρίας Πάστρα που πηγάζει αβίαστα από αυτόν τον θεματικό κύκλο των έργων της και μας βάζει έμμεσα τα ερωτηματικά της. Τί είναι οι στιγμές και ποιος ο ρόλος του παρελθόντος για το μέλλον από όλα αυτά που εξιστορεί ζωγραφικά, είναι το ζητούμενο από τους θεατές των έργων ώστε να έχουν τις προσωπικές τους απαντήσεις. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί άλλοτε έντονα και άλλοτε σε αποχρώσεις του γκρι σηματοδοτούν την παράλληλη συνύπαρξη του παλαιού με το καινούριο και δίνουν την εικαστική τους αρμονία.


Συναντούμε στους πίνακες αυτούς τα μολύβια, τα υδατοχρώματα, παστέλ και λάδια σε ένα ωραίο πάντρεμα εικόνας για την ανάγνωση της κίνησης και της θεατρικότητας στο αποτέλεσμα. Οι εικόνες των εκθεσιακών δημιουργημάτων αποπνέουν την ελευθερία και την ισορροπία της σύγχρονης άποψης ζωής που περνά και εγκλωβίζεται στην κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Πανέμορφες αναλαμπές ευχάριστων στιγμών που πάγωσαν και διατήρησαν μνήμες στον αέναο κύκλο της καθημερινότητας που οι στιγμές έχουν σφραγίσει.
Μία εξαιρετική και ιδιότυπη ζωγραφική έκθεση ανανεώνει την επικοινωνία της καλλιτέχνιδος με το κοινό που θέλει να μπει σε αυτό το πνευματικό ταξίδι ζωής και χρόνου. Η ίδια αναφέρει ότι μέσα από τα έργα της θέλει να επικοινωνήσει και να δημιουργήσει ερωτηματικά στους θεατές των έργων που ο κάθε ένας θα απαντήσει ενδόμυχα όπως ο ίδιος τα εισπράττει εικονικά από την θέαση των έργων της.


Η Μαρία Πάστρα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα έως σήμερα. Αρχικά σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάσθηκε ως στέλεχος στον τομέα πετρελαιοειδών του Ομίλου ΕΛΠΕ. Παράλληλα σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας ζωγραφική με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, αγιογραφία και εγκαυστική με καθηγητή τον Παύλο Σάμιο και πολυμέσα με τον Μάνθο Σαντοριναίο. Επίσης εξειδικεύθηκε στην καλλιτεχνική αγωγή με καθηγήτρια την Τιτίκα Σάλλα. Το 2014 επιλέχθηκε ως «ζωγράφος του μήνα» από την ιστορικό τέχνης Λήδα Καζαντζάκη στις «Αναγνώσεις» της Κυριακάτικης Αυγής .Μαθήτευσε ζωγραφική με τον Δανιήλ Σπυρόπουλο όπως και με τον Γιώργο Ρόρρη στους χώρους τέχνης «Αποψη» στο Κολωνάκι και «Σημείο» στου Ψειρή. Διατηρεί ατελιέ στα Βριλήσσια Αττικής. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. www.mariapastra.gr
Διάρκεια έκθεσης ως 4 Φεβρουαρίου 2023 Τεχνοχώρος Art Gallery

Από την


Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
www.mystikou-karagianniotou.com
Δημοσιογράφος F.I.J.E.T World Εικαστικός συντάκτης