Γράφει η Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
Δημοσιογράφος-Εκπρόσωπος F.I.J.E.T
Εικαστικός Συντάκτης
Δημοσιεύτηκε στην
16.03.2023
Στο Μουσείο Προσφύγων κόσμημα της Θεσσαλονίκης στην Πολιτιστική γειτονιά του Δήμου Νεάπολης – Συκεών εκθέτει η γνωστή και καταξιωμένη κεραμίστρια Christine Willis σε αναδρομική παρουσίαση έργων της.
Ο κόσμος της κεραμικής της έκφρασης αποτελεί μια πολύτιμη αναδρομή σε μεγάλο εύρος δουλειάς της . Αναδεικνύει τις αναφορές της στα ταφικά κτερίσματα , τις κυκλαδίτικες φιγούρες ,την αρχαία Μινωϊκή και Βυζαντινή τέχνη στην σύγχρονη κεραμική. Το αποτύπωμά της εντυπωσιακό μέσα από το πλάσιμο την λείανση και την ιδιαιτερότητα των δημιουργιμάτων της . Η υπενθύμιση του παρελθόντος αγκαλιάζει τα σχήματα με πολύ σύγχρονη άποψη ενώ κρατά τους βασικούς κανόνες της αρχαίας κεραμικής τέχνης. Το πάθος της διαχέεται στα αγγεία και τις τερακότες με εγχάρακτες νέες φόρμες που έχουν την αναφορά τους στο μέλλον με την ματιά του σύγχρονου αποτελέσματος.
Ξεχωρίζουν τα βυζαντινά σχέδια και χρώματα στα βυζαντινά επιτοίχια κεραμικά πιάτα που επικοινωνούν ευχάριστα με την έμπνευση της δημιουργού. Τα ταξίδια της σε Ινδία Αφρική Αμερική και αλλού την φέρνουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και ιδιότυπες κεραμικές δημιουργίες. Συναντούμε στα εκθέματα, αποτυπώματα αυτών των επιρροών στα μουσικά από πηλό τύμπανα εμπνευσμένα από αυτά της Αφρικής. Πέρα από τον ήχο που έχουν την δυνατότητα να παράγουν έχουν και εγχάρακτα σχέδια που τα ιδιοποιήθηκε από την επαφή τους με αυτά. Ένα υπέροχο γλυπτό από πηλό γυναικείας μορφής είναι η καλλιτεχνική της εξέλιξη μετά από την εμπειρία της στην Ινδία όπως και άλλα παρόμοια που ακολούθησαν. Την ενδιαφέρει να αγκαλιάσει την τέχνη του πηλού και να τον μεταφέρει έμπρακτα στους θεατές των έργων της . Η κεραμική μέσα στα χέρια της αποτελεί σημείο αναφοράς για την διάδοση και την διατήρηση μιας πανάρχαιας και πολυπολιτισμικής παγκόσμιας κεραμικής.
Τα χρηστικά κεραμικά αντικείμενα μπαίνουν στο στόχαστρο της δημιουργίας και αποτελούν πολυτέλεια στην καθημερινότητα . Όμορφα αγγεία και φόρμες μεγάλων κεραμικών αποπνέουν την ομορφιά του σχεδίου και των χρωμάτων. Η μαγεία της καλλιτεχνικής της πράξης ακολουθείται στην σύγχρονη κεραμική της που διαφοροποιείται δυνατά με τις φόρμες αλλά και την τεχνική σε διαφορετικές απόψεις. Χρησιμοποιεί πατίνες και χρωματικές αντιθέσεις με την δημιουργία σχεδίων από τρίχα αλόγου και φτερού.
Το αποτέλεσμα σε μια ελεύθερη απόδοση τελικής εικόνας που πρωτοτυπεί στο αποτέλεσμα με εκλεπτυσμό. Τα κεραμικά ψήνονται άλλα σε ηλεκτρικό φούρνο και άλλα ακολουθούν την φωτιά σε κλίβανο η ακόμη και τον παραδοσιακό τρόπο των αρχαίων Ελλήνων κεραμιστών μέσα στην γη με την ανάλογη τεχνική. Η καλλιτέχνης μέσα από την έρευνά της προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή των αρχαίων Ελλήνων για τα είδη πηλού που χρησιμοποιούσαν σε επιλεγμένες τοποθεσίες που έως και σήμερα δίνουν το χώμα τους.
Ακούραστη δημιουργεί στο προσωπικό της εργαστήριο στην Λακιά της Θεσσαλονίκης όπου και λειτουργεί το εργαστήριο της με το νέο αίμα της οικογένειας τα παιδιά της ο Μπρούς και η Άνυ. Δύο ταλαντούχα παιδιά με όρεξη για την συνέχεια της κεραμικής που την απογειώνουν με την σύγχρονη κεραμική τους.
Η Christine Willis γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από γονείς Αμερικανούς. Ο παππούς της Herbert Lansdale ήταν ένας από τα ιδρυτικά μέλη της ΧΑΝΘ. Ο πατέρας της Bruce Lansdale υπήρξε διευθυντής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για 40 χρόνια.
Η Willis σπούδασε και πήρε το πτυχίο της στο University of California στη Santa Cruz με ειδικότητα στην κεραμική. Έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη με ειδικότητα στην κεραμική της Μαύρης Θάλασσας και της Αρχαίας Ελλάδος. Διδάσκει κεραμική στην Θεσσαλονίκη από το 1981. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Δια Βίου Μάθησης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε ενήλικες και παιδιά. Εφαρμόζει βιωματική θεραπευτική μέθοδο Art Therapy σε ασθενείς με εγκεφαλικά. Ζει και εργάζεται στην Λακιά Θεσσαλονίκης με τα δύο της παιδιά κεραμίστες τον Μπρούς και την Ανυ στο προσωπικό τους εργαστήρι Willis keramiks
Instagram : @willisceramics
Instagram: @ christinewillis email : clwillis1955@gmail.com
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΣΥΚΕΩΝ
3 Μαρτίου έως 30 Μαρτίου 2023