Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ιωάννα Λαζάρου

΄΄ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ ΄΄
μια αληθινή καθηλωτική ιστορία δεκαετίας του 1940


Γράφει η Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
Δημοσιογράφος-Εκπρόσωπος F.I.J.E.T
Εικαστικός Συντάκτης
Δημοσιεύτηκε στην
12.12.2023


2η ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ


Στην καρδιά του Πειραιά στις 24 Νοεμβρίου 2023 στον χώρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου του βιβλίου της Ιωάννας Λαζάρου 2η έκδοση ΄΄ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ…..΄΄ Σε ένα κατάμεστο ακροατήριο από φίλους της ανάγνωσης και της αγάπης για το καλό βιβλίο, κυριάρχησε η παρουσία της πρωταγωνίστριας δημιουργού Ιωάννας Λαζάρου με το δυνατό πόνημα της συγγραφής της. Ένα βιβλίο γεμάτο από αναφορές και πράξεις ανθρώπων μιας δύσκολης περιόδου που τα ανθρώπινα συναισθήματα συγκρούονται με την πραγματικότητα και εναλλάσσονται στην αλυσίδα ζωής ως αναγκαιότητα. 

Οι συνέχεια ροής του πεζού της λόγου εισχωρεί στον εγκέφαλο γαντζώνοντας τις νοητικές λειτουργίες του και κρατά το ενδιαφέρον του στα ύψη έως το τέλος του αφηγήματος. Εικόνες ξετυλίγονται σε μια κινηματογραφική και θεατρική εξιστόρηση συγκρούσεων αγάπης, μίσους, βίας και αιματηρών γεγονότων. Η ζωή χάνει τον ειρμό της και οι ήρωες αναλώνονται μέσα στα δρώμενα των κειμένων. Οι 448 σελίδες είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας της ζωής που διαπραγματεύεται η συγγραφέας Ιωάννα Λαζάρου ορμώμενη από αληθινή ιστορία που την ενέπνευσε να την μοιραστεί με τους αναγνώστες της. 

Ο χαρακτήρας του βιβλίου αποτελεί και έναν τρόπο να αξιολογήσουμε τους ανθρώπους, τις ισορροπίες των αξιών της ζωής σε άνδρες και γυναίκες. Η ισοτιμία και η εξίσωση γυναίκας και άνδρα σε όλα τα επίπεδα είναι η κραυγή απορροής του νοήματος της συγγραφέως. Μία αληθινή ιστορία γίνεται η εξιλέωση μιας τραγικής βιωματικής πράξης που όλοι αποποιούνται και εξορκίζουν.

Η κ. Βασιλική Χριστούλη, Εισαγγελέας Εφετών, έθεσε με τον λόγο της στην παρουσίαση του βιβλίου την σύγχρονη άποψη της ισοτιμίας των γυναικών με τις αλλαγές της ελληνικής νομοθεσίας. Οι μνήμες της από προσωπικές εμπειρίες στον ρόλο της Εισαγγελέως έδωσαν το πέρασμα στην σύγχρονη πραγματικότητα.


Ο κ. Γεράσιμος Σαλτός στρατιωτικός ψυχολόγος με άκρως επιστημονικό και θεατρικό τρόπο παρουσίασε τις αλήθειες που κρύβουν οι κακοποιητικές συμπεριφορές και την αποφυγή τους.
H κ. Βάσω Κοτσάλου εκπαιδευτικός και ραδιοφωνική παραγωγός διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και συγκίνησε το κοινό αίσθημα με το ρεαλιστικό ανάγνωσμα βίας και σκληρής αφήγησης.


Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και ο Πρόεδρος της κ. Στέφανος Μίλεσης υπήρξαν πολύ ζεστοί και φιλόξενοι οικοδεσπότες ώστε να υπάρχει ένα όμορφο αγκάλιασμα της παρουσίασης του βιβλίου ΄΄ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ…΄΄


Ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Βαρβαρήγος , μοιράστηκε τις σκέψεις του για το βιβλίο ΄΄ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ…΄΄ και έδωσε τον χαρακτήρα των συμπεριφορών των ανθρώπων που λειτουργούν στην χρονική περίοδο που διαδραματίζονται ενώ έκανε και τις αναφορές του για τις ανθρώπινες αρετές στην πραγματική τους υπόσταση.Η Ιωάννα Λαζάρου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και Διαφήμιση, Δημοσιογραφία και είναι πτυχιούχος Εργαστηρίων Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Τέχνης και των Εργαστηρίων Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Ενεργοποιείται στον κλάδο των Marketing από το 2006 με την Εταιρεία της ΄΄Businessrise.Inc΄΄, όπου διατελεί Πρόεδρος μέχρι σήμερα. Εκδότρια της ψηφιακής εφημερίδας και του ψηφιακού ραδιοφωνικού σταθμού Greek News and Radio FL, με έδρα το Μαϊάμι (Florida) το οποίο έχει σκοπό να προάγει το ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο και τις τέχνες στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ), της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και Διαφάνεια των ΜΜΕ, όπως και της United Press Association Inc. Αρθρογραφεί στην ψηφιακή πολιτιστική και ειδησεογραφική εφημερίδα Greek News and Radio FL, στην ΗΧΩ της Florida, και άλλες διαδικτυακές εφημερίδες και έντυπα. Είναι ραδιοφωνική παραγωγός (Greek Radio FL), στο ελληνικό ραδιόφωνο της Florida. 
Στις 24 Δεκεμβρίου 2023 η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς της απένειμε τιμητικό Έπαινο "χρυσή πένα" για την προσφορά της στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Από την Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού

Δημοσιογράφος F.I.J.E.T World - Eικαστικός Συντάκτης
www.mystikou-karagianniotou.com