Apostolos Pougouras, photographer / Απόστολος Πούγγουρας, φωτογράφος

Αrtist presentation / Παρουσίαση καλλιτέχνη
Art Gallery / Συλλογή έργων
Photo Gallery / Φωτογραφικό αρχείο

 

O Απόστολος Πούγγουρας, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη του 1988. Μεγαλωμένος με τα κασετόφωνα των 90's προσπαθούσε πάντα να απορρίψει το πρόχειρο και το ευτελές και να δίνει κάτι ολοκληρωμένο και απτό.

Έχει σπουδάσει προγραμματισμό και ενώ συνεχίζει να εξελίσσει άλλες γλώσσες προγραμματισμού, μετέτρεψε μια από τις αγαπημένες του ασχολίες σε επάγγελμα, φωτογραφίζοντας πάντα αυτό που δεν βλέπει το μάτι, αλλά το συναίσθημα που εκφράζει το μυαλό.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΓΓΟΥΡΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ – Δημοσιογράφος F.I.J.E.T

Ο φωτογράφος Απόστολος Πούγγουρας αποτελεί έναν ιδιότυπο καλλιτέχνη, εραστή της φωτογραφίας και της απόδοσής της ως εκφορά συναισθημάτων και έμπνευσης.

Από πολύ μικρός, 3 ετών, έβγαλε την πρώτη του φωτογραφία με μηχανή CANON AE1 της καλλιτέχνιδας φωτογράφου μητέρας του Μαγδαληνής Πούγγουρα .

Το παιχνίδι με τις εικόνες μέσα από τις δύο φωτογραφικές μηχανές της οικογένειας του έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξει το χάρισμα και το ταλέντο για την φωτογραφία.
 

Οι σπουδές του στο ΤΕΙ Καβάλας από όπου πήρε το πτυχίο Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών δεν στάθηκαν εμπόδιο στις αναζητήσεις του από την εφηβεία του έως σήμερα να διανθίζει τις εικόνες μέσα από συνεχώς νέες τεχνολογίες και τεχνικές για την φωτογραφία.


Οι φακοί και τα φίλτρα είναι τα αγαπημένα του, που τον ταξιδεύουν στα νυχτερινά του τοπία στην πόλη και στα φαινόμενα των αστρικών ουράνιων σωμάτων. Οι εκλείψεις της σελήνης και η λάμψη των αστεριών ένα αγαπημένο του θέμα σε σχέση με ανθρώπινη παρουσία σε ένα διαφορετικό τοπίο με το παιχνίδι της σκιάς και του φωτός.


Από το 2005 μπαίνει στην ψηφιακή φωτογράφιση με πολύ δημιουργικότητα ώστε με δική του πρωτοβουλία να εντάξει και την αναλογική σε αυτήν. Έτσι οι φακοί της αναλογικής εισχωρούν στην τεχνική του μέσα από την ψηφιακή φωτογράφιση και το αποτέλεσμα η προσωπική διαφορετική καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το αρχείο του συνεχώς ανανεώνεται και διατηρείται στο studio που διαθέτει εξ αρχής με τον κατάλληλο εξοπλισμό που συνεχώς εμπλουτίζεται για τις σύγχρονες πρακτικές της φωτογραφίας.

Η ματιά του εστιασμένη στην λεπτομέρεια που αναδεικνύεται σε όλες τις εκφάνσεις του φωτισμού της φωτογράφισης.


Στα «Νυχτερινά Τοπία» παρατηρούμε ότι όλα επικεντρώνονται εκεί που θέλει να μας οδηγήσει ο ίδιος. Συναντούμε την προσωπική του διαδρομή παρατήρησης μέσα από τον φακό του με ανάδειξη λεπτομερειών που εμείς δεν θα είχαμε αντιληφθεί.

«Τα Πορτρέτα» ιδιαίτερα κρατούν την αισθητική τους με έναν διάχυτο ψυχολογικό εκφραστικό αποτύπωμα στιγμής. Δυναμικά πρόσωπα και με έντονη παρουσία του χαρακτήρα τους εναρμονίζονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του τόπου και του χρόνου.

Τον απασχολεί πολύ η λεπτομέρεια σε έμψυχα και άψυχα οπότε και όλα περιστρέφονται στις φωτογραφίσεις του στα σημεία που έχουν να διαμορφώσουν άποψη για τον θεατή.

Παρατηρούμε φωτογραφημένες φωτογραφικές μηχανές, αντικείμενα χρήσης στην καθημερινότητα με μια άλλη άποψη που τους δίνει ταυτότητα και τα αναδεικνύει πέρα από την χρήση.

Τα «Τοπία» του διατηρούν την μοναδικότητά τους όχι μόνον ως υπαρκτά θέματα αλλά και με την ένταξή τους σε μια διαφορετική ματιά καλλιτεχνικής υπόστασης.

Η «Θάλασσα» γίνεται ένα με τον ουρανό , τα βράχια δυναμιτίζουν με τις εξοχές τους , τα σύννεφα ακουμπούν τις κορυφές και ενώνονται με την γη. Τα «Πουλιά» δίνουν τα χρώματά τους μέσα από την λεπτομέρεια των φτερών, τα “Λουλούδια” βγαίνουν ως καθαρή πανέμορφη λεπτομέρεια με θολό γύρω τους περιβάλλον.

Μία προσωπική υπόθεση αυτή της φωτογραφικής δύναμης του Απόστολου, συνεχίζει την σκιαγράφηση σύγχρονης αισθητικής φωτογραφίας που εναρμονίζεται με την έμπνευση το ταλέντο και την παιδεία του.

Ένας μοντέρνος καλλιτέχνης που αγαπά να εγκλωβίζει το φώς και την σκιά μέσα στα φωτογραφικά του δρώμενα.

Ο Απόστολος ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε δημόσιους χώρους και ηλεκτρονικά μέσα. Συνεργάζεται για εξειδικευμένες φωτογραφίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού
Δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος F.I.J.E.T (Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού) Art Writer
www.mystikou-karagianniotou.com

 

 

Έκθεση φωτογραφίας

16 Μαΐου - 4 Ιουλίου 2018

Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο - καφέ Poeta