ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.

 

TELOGLION ARTS FOUNDATION AUTH 

HENRI DE TOULOUSE LAUTREC στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.


Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης
HENRI DE TOULOUSE LAUTREC
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. η έκθεση σχεδίων, χαρακτικών και Αφισών της εποχής που φιλοτέχνησε ο Τουλούζ Λωτρέκ, δίδουν την αισθητική του έργου και των ημερών του ως μία ανάγνωση ζωής εντός και εκτός της θυμοσοφικής του ζωγραφικής.
Η τέχνη του καλλιτέχνη αποσπάται από το κάδρο των σαλονιών στους δημόσιους χώρους, μεταλλαγμένη σε αφίσες που αγγίζουν την οπτική των πολλών.
Η Belle Epoque σκιαγραφείται και αναλύεται από τον ζωγράφο ως αναφορά ζωής που απολαμβάνει με τον δημιουργικό του τρόπο ως αντιστάθμισμα της προσωπικής του ευτυχίας.
Γυναίκες κυρίως αλλά και άνδρες και ότι τον συγκινεί μορφοποιούνται και αναλύονται ζωγραφικά σε χρονογραφήματα με την υπερβολή της αυτοκατανάλωσης του έως την τελική πτώση της ζωής του.
Έργα ιδιαίτερα ευαίσθητα αυτά που εκφράζουν την αγάπη του για τα άλογα εξωτερικεύουν τον δυναμισμό του ζωγράφου σε έναν άκρως προσωπικό παλμό ζωής.
Πορτρέτα γυναικών που ανέδειξαν τις χάρες τους στον χορό και το τραγούδι εγκλωβίσθηκαν στις εικόνες του Τουλούζ Λωτρέκ και αποτελούν αντικείμενα προβολής μιας άλλης εποχής.
Το αρχείο Σπητέρη με ένα πλήθος ντοκουμέντων από εφημερίδες της εποχής με αναφορά στην ζωή και το έργο του ζωγράφου, αποτελεί πηγή τεκμηρίων για περαιτέρω έρευνα.
Παράλληλη έκθεση με αυτήν του Τουλούζ Λωτρέκ λειτούργει στον όροφο του Τελλόγλειου του Δημήτριου Γαλάνη Σχεδία και χαρακτικά από τη δωρεά του Δημητρίου Τσάμη . Μια εξίσου σημαντική φυσιογνωμία της Ελληνικής πνευματικής κουλτούρας που μεταλαμπαδεύτηκε στο Παρίσι και σημάδεψε με την τέχνη την εποχή.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως και 27 Μαρτίου 2011.

Η δημοσίευση στην σελίδα της ΕΔΣΤΕ :
http://edstellados.blogspot.gr/2011/03/henri-de-toulouse-lautrec.html

 


Mrs Aliki Telloglou with Mrs Magda Mystikou
Η κ. Αλίκη Τέλλογλου με την κ. Μάγδα Μυστικού


Hellen Rakintzi, Aliki Telloglou, Magda Mystikou
Ελένη Ρακιντζή, Αλίκη Τέλλογλου, Μάγδα Μυστικού

Έκθεση Ζωγραφικής στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
'Ελληνες Καλλιτέχνες στην Ακαδημία του Μονάχου
τον 19ο και 20ο αιώνα