ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

 

Άρθρα της Δημοσιογράφου ΕΔΣΤΕ και Εικαστικού Συντάκτη

Μάγδας Μυστικού - Καραγιαννιώτου

στην 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Δημοπρασία έργων τέχνης για τα παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Μάϊου 2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ 
 
Δημοπρασία έργων τέχνης για τις ανάγκες του Παιδικού Χωριού Φιλύρου διενεργείται την 30 Μαΐου 2018.
Τα έργα θα εκτίθενται από την 21 Μαΐου έως την 30 Μαΐου.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00.
Δευτέρα, Τετάρτη: 11.00 – 16.00. Σάββατο: 11.00 – 14.00, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο στην Govedarou Art Gallery.
Δημοπρασία έργων: Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου.
 
 
 
 
 

Δημοσίευση της 29 Μαΐου στις 5:43 μ.μ.

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή στην ΕΤ3 "Απλά και καθημερινά" για την έκθεση στην Πινακοθήκη της Εταιρείας
Μακεδονικών Σπουδών με θέμα: Αρχιτεκτονική Kληρονομιά στη Μακεδονία - Θράκη.
Στο στούντιο η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά

REINER LANGER: Ένας παγκοσμιοποιημένος καλλιτέχνης


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018Με αφορμή την έκθεση του εξαιρετικού καλλιτέχνη Reiner Langer στην γκαλερί Govedarou Art Gallery στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 Απριλίου ως τις 5 Μαΐου, η τεχνοκριτικός Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση του έργου του. Απολαύστε την παρακάτω:

Reiner Langer πολυδύναμος, σημαντικός και παγκοσμιοποιημένος Γερμανός καλλιτέχνης τιμά με την παρουσία του την πρωτεύουσα της Βορείου Ελλάδας την Θεσσαλονίκη. Τον συνάντησα στην έκθεσή του στην Govedarou Art Gallery στις 17 Απριλίου 2018. Θέμα της έκθεσης «Ελευθερία και Αγγελοι» (Freedom and Angels). Ενας απλός και χωρίς έπαρση καλλιτέχνης ξεδίπλωσε την αρτιότητα της δουλειάς του με την βαθειά φιλοσοφική του σκέψη. Στην παρούσα έκθεσή του τα έργα κυρίως μικρών διαστάσεων με την πρώτη εντύπωση σε κερδίζουν. Στην συνέχεια χάνεσαι στην λεπτομέρεια της εικόνας, ενώ πολύ έντεχνα εισέρχεσαι και στην θεώρηση μιας πραγματικότητας που κάνει τον αέναο κύκλο της ζωής να σφραγίζεται δια χειρός Reiner Langer, ανώδυνα και φυσικά. Τα σύμβολά του αποτελούν μια εγκεφαλική του διεργασία και τοποθετούνται ως ήρωες μιας φανταστικής σύμπραξης πραγματικότητας για την αφήγηση της ανθρώπινης ύπαρξης και του πολιτισμού που δημιούργησε. Οπως ο ίδιος μου εξομολογήθηκε, γνώρισε τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου όπως τον Ρωμαϊκό, τον Αρχαίο Ελληνικό, της Αμερικάνικης Κουλτούρας, της Αρχαίας Αιγύπτου, των Περσών, των Ινδιών, της Ιαπωνίας, όπως των Κελτών, των Βίκιγκς και άλλων. Ολοι αυτοί οι πολιτισμοί χάθηκαν μέσα στον χρόνο, όμως έγιναν αιτία να συνεχίζει στα ίχνη τους ο σύγχρονος άνθρωπος το ταξίδι του στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι εντάσεις ως αντανακλάσεις συσχετισμών γραφής, πινελιάς, χρωμάτων και ανορθόδοξων σχεδιαστικών συνυπάρξεων, δομούν το θέμα σε καθαρή άποψη του θεατή.

Το ψάρι στα έργα του, είναι η αρχή της ζωής στην Θάλασσα. Τα πουλιά ως σύμβολα ελευθερίας πάντα με ανοικτά φτερά έτοιμα να πετάξουν σε αυτήν, μαρκάρουν με την παρουσία τους τον κύκλο της ζωής που επαναλαμβάνεται. Συμπύκνωμα άρτιας γραφής που διυλίζει την λεπτομέρεια με πολλαπλή και δυναμική ευαισθησία στην ρεαλιστική του πινελιά σε ένα απρόσμενα μοντέρνο και πρωτότυπο ασυνήθιστα αποτέλεσμα. Οι εντάσεις ως αντανακλάσεις συσχετισμών γραφής, πινελιάς, χρωμάτων και ανορθόδοξων σχεδιαστικών συνυπάρξεων, δομούν το θέμα σε καθαρή άποψη του θεατή. Η μικτή τεχνική του καλλιτέχνη έχει συσσωρεύσει μέσα στον χρόνο την εμπειρία, την γνώση, και την πνευματική του εξέλιξη ως φιλοσοφημένου ανθρώπου που γεύθηκε και έζησε την πολυμορφία του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Αυτό ακριβώς διηγείται και μας προδιαθέτει με τις εικόνες του για ένα μελλοντικό προορισμό της τέχνης που συναντά το παρελθόν και βαδίζει στο μέλλον. Οι βραβεύσεις του Reiner Langer στην παγκόσμια αγορά της τέχνης είναι πολλές και αξιοσημείωτες. O αριθμός των εκθέσεων των workshops και Εγκαταστάσεων (installations) είναι επίσης μεγάλος. Συλλέκτες και Μουσεία ανά τον κόσμο φυλάσσουν τα έργα του ως χαρτοφυλάκια αξιών για την σύγχρονη τέχνη. Τον ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε να τον γνωρίσω και να γράψω για την πολύτιμη και μοναδικά αξιοθαύμαστη δουλειά του μέσα από μια σύντομη και συμπυκνωμένη παρουσίαση που δεν μπορεί να δώσει το εύρος της τέχνης που υπηρετεί.


Μάγδα Μυστικού Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος Ε.Δ.Σ.Τ.Ε – FIJET

Παρουσίαση της έκθεσης 

«Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 2 Απριλίου 2018


Η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά πραγματοποίησε τα εγκαίνια έκθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού, με θέμα «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη» Το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων 1986-2018.


Την έκθεση φιλοξενεί το Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας στην Αίθουσα Ε. Παλληκαρίδης, από 16 έως 30 Μαρτίου 2018. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των εκθεμάτων που αποτελούν οι ψηφιακές φωτογραφίες σε εκτύπωση, των χαρακτηρισμένων Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων, όπως και το επιστημονικό πληροφοριακό υλικό των επιστημόνων του τμήματος, δόθηκε παράταση στην έκθεση για ακόμη δέκα ημέρες.
Η έκθεση αυτή λειτουργεί με σκοπό την επικοινωνία με το ευρύ κοινό και φυσικά τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες για το θέμα. Πραγματοποιήθηκε με την απόφαση και φροντίδα της Υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, και της Επιστημονικής Ομάδας από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει τιμητικά και εθελοντικά η Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου, Δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ – FIJET, Εκπρόσωπος της ΕΔΣΤΕ (Ενωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος), Εικαστικός Συντάκτης.


Μάγδα Μυστικού Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος Ε.Δ.Σ.Τ.Ε – FIJET

Παγκοσμιότητα και Παγκοσμιοποίηση

Ο άνθρωπος στο σύγχρονο περιβάλλον τουΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 4 Απριλίου 2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 

Η έκθεση φωτογραφίας του Γιατρού και καταξιωμένου Φωτογράφου Αλέξανδρου Στεφανάτου στην GOVEDAROU ART GALLERY της Νατάσας Γκοβεδάρου (Θεσσαλονίκη), 5 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2018, μας έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το έργο του.
Η παγκοσμιότητα για τον καλλιτέχνη άγγιξε εικόνες από όλο τον κόσμο και απέδωσε με ρεαλισμό την ανθρώπινη υπόσταση ενταγμένη στο περιβάλλον της κοινωνικοπολιτικής τους διάστασης. Η φωτογραφική ματιά του καλλιτέχνη φωτογράφου είναι το κράτημα της μνήμης των ταξιδιών του σε διαφορετικά μήκη και πλάτη, με την ρεαλιστική άποψη φωτογραφιών που μεταφράζουν ότι οι απλοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες επιβίωσης. Οι φωτογραφίες του είναι ένας φιλικός χαιρετισμός σε όλα όσα συνάντησε, έζησε και γεύθηκε ως απλός ταξιδευτής ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς. Οι ανθρώπινες αξίες και η μητέρα φύση εφόσον προστατευθούν θα είναι το μέλλον της ύπαρξης του ανθρώπου και αυτό απορρέει δυναμικά μέσα από το έργο του.
Το προσωπικό του αρχείο εμπεριέχει μνήμες πάνω από 50 χρόνια φωτογραφίας, μέσα από 30.000 αρνητικών και στην ταινιοθήκη του περιλαμβάνονται περισσότερες από πέντε χιλιάδες ταινίες που πολλές από αυτές είναι συλλεκτικές. 


Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, έχουν εκτεθεί σε εκθέσεις και βραβευθεί σε διαγωνισμούς. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις είναι Γιατρός Χειρούργος-Γυναικολόγος Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην στειρότητα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και εξωσωματική. Οπως ο ίδιος είπε η φωτογραφία ήταν αυτό που τον απομάκρυνε από τον κίνδυνο να αλλοτριωθεί ως άνθρωπος από την ιατρική που την υπηρετεί με την γνώση και την συνειδητότητα που τον διακρίνει ως επιστήμονα και άνθρωπο. Το μέλλον της καλλιτεχνικής του φωτογραφικής δουλειάς, όπως και το πολύτιμο αρχείο του θα αναλάβει η αγαπημένη του κόρη Ηλέκτρα Στεφανάτου που σπούδασε στο Λονδίνο Ιστορία και φωτογραφία και εργάζεται εκεί με επιτυχία ως καλλιτέχνης φωτογράφος.

 
Μάγδα Μυστικού Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος Ε.Δ.Σ.Τ.Ε – FIJET
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ο Αλέξανδρος Μουστάκας στην έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» δίνει όλη την ευαισθησία και την καθαρότητα της ψυχής του. Η φρεσκάδα των έργων κυλά μέσα από το φως των χρωμάτων.
Η ιστορική αναφορά με τις αρχαίες κολώνες την θεά Αφροδίτη του έρωτα και την σύγχρονη άποψη περιστεριών ως χαρά της ελευθερίας, γίνονται περιήγηση για την πραγματικότητα της ελληνικής κουλτούρας από παλιά έως σήμερα. Τα ναυάγια των πλοίων του στέκουν υπερήφανα στο ήσυχο υγρό στοιχείο και ιδιοποιούν το πέρασμα του χρόνου και την λήθη όλων των κακών. Η κλειστή πόρτα σε ένα δάπεδο χωρίς στέγη η άδεια καρέκλα και το πουλί που πετά ελεύθερο είναι ένα ορατό συναίσθημα της ελευθερίας που έχουμε όλοι να φύγουμε χωρίς δεσμεύσεις και να ελευθερώσουμε ψυχή και σώμα.


Όλη η έκθεση αυτή του καλλιτέχνη είναι ένας γόρδιος δεσμός που ο καθένας μπορεί να κόψει και να αισθανθεί την ελευθερία της καρδιάς του να κτυπά δίπλα στην καρδιά του Αλέξανδρου Μουστάκα.

Ο Αλέξανδρος Μουστάκας είναι γιός του σημαντικού γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα και της βραβευμένης ποιήτριας Ζωής Σαβίνας. Αριστούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, μαθητής του Δημοσθένη Κοκκινίδη και του Δημήτρη Μυταρά, παρακολούθησε χαρακτική στον Γιάννη Παπαδάκη και γλυπτική στον Σταύρο Βαλασάκη ενώ παρακολουθεί και τον πατέρα του Ευάγγελο Μουστάκα συνεχώς. Εργα του βρίσκονται σε Μουσεία – Δημόσιους χώρους – Συλλέκτες και σχεδιασμούς λογοτεχνικών βιβλίων. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος.

Γκαλλερί ΑΡΓΩ, Νεοφύτου Δούκα 5 Κολωνάκι.

Διάρκεια Εκθεσης: Απο 18 Οκτωβρίου2017 έως 11 Νοεμβρίου 2017.


Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ- FIJET- OMJET
Εκπρόσωπος ΕΔΣΤΕ


15-Οδύσσεια, 2016 – Ακρυλικό, μεικτή τεχνική (110 x 88)