Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΩΝ


Γράφει η Δημοσιογράφος και Εικαστικός Συντάκτης
Μάγδα Καραγιαννιώτου - Μυστικού
Δημοσιεύτηκε στην 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
28 Μαΐου 2020
Μόλις 92 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 23 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, αγναντεύοντας τις βουνοκορφές του Ολύμπου από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, ανηφορίζεις για την όμορφη κωμόπολη 7000 κατοίκων το Λιτόχωρο, στις παρυφές του βουνού των αρχαίων Ελλήνων θεών.
Η μαγεία της έλξης του τοπίου απερίγραπτη σε βάζει στο κλίμα να αγκαλιάσεις την αισθητική του τόπου με την ιστορία του. Γίνεσαι ένας ακόμη μύστης μιας περιρρέουσας ενεργειακής αύρας που σε αγκαλιάζει και σε εντάσσει να γευτείς την αρμονία της φύσης. Τα αρώματα της άγριας χλωρίδας και της πανίδας του βουνού σε προσκαλούν να τα μυρίσεις και να περπατήσεις στα μονοπάτια ή και να σκαρφαλώσεις με αναρρίχηση σε απόκρημνους βράχους.
 


Σε αρκετό υψόμετρο μέχρις ενός σημείου είναι εφικτή η διαδρομή με αυτοκίνητο την οποία αξίζει να την απολαύσεις περνώντας μέσα από τις μεγάλες σκιές των δέντρων που το πράσινο σε πλημμυρίζει και οι κορμοί των δέντρων δημιουργούν εικόνες αξέχαστες. Περπατώντας συναντάς μικρούς και μεγάλους καταρράκτες νερού με μικρές πισίνες που το νερό τους κυλά στα χαμηλότερα με ρυάκια πνιγμένα στον υπέροχο φυτικό κόσμο που τα περιβάλλει. Οι πεταλούδες σε μεγάλο αριθμό σε μοναδικές αποχρώσεις αγγίζουν την βλάστηση και αποτελούν μια ξεχωριστή εικόνα απόλαυσης για τα κουρασμένα μάτια των επισκεπτών. Ακολουθώντας τα μονοπάτια του βουνού, μέσα από την καθοδήγηση των ανθρώπων οδηγών που γνωρίζουν το βουνό, έχεις την ευκαιρία να κάνεις την ανάβασή σου με ασφάλεια στα υψηλότερα επισκέψιμα καταφύγια.

 
Όλα εδώ είναι θέμα απόφασης και σχεδιασμού που θα πρέπει να ακολουθήσεις για την ασφάλειά σου όπως και την δυνατότητα να χαρείς ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον φύσης που θα το κουβαλάς στην μνήμη για πάντα. Όταν σε κρύβουν οι σκιές των δέντρων και οι ήχοι από τις φωνές των πουλιών γίνονται ξεκάθαροι και ο αέρας που αναπνέεις έχει τα φίλτρα της καθαρότητας του τόπου, τότε ζεις την απόλυτη αρμονία με την φύση. Η ενέργεια που είναι διάχυτη στο βουνό των αρχαιοελληνικών θεών γεμίζει το σώμα και την ψυχή και έχεις την αίσθηση της για πολύ χρόνο μετά. 



Τα υπέροχα βότανα και λουλούδια του Ολύμπου έχουν γίνει περιζήτητα στον κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύεται να τα αποσπάσεις από την θέση τους. Για την ζωή και την φύση του Ολύμπου έχει δημιουργηθεί ένα υπέροχα διαμορφωμένο μουσείο φυσικής Ιστορίας των φυτών των πουλιών και άγριων ζώων που συνυπάρχουν σε αυτό το βουνό. Ο χώρος αυτός ονομάζεται Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και έχει έδρα τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Ο εκθεσιακός του χώρος δημιουργήθηκε το 2015 με ανάθεση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Είναι μία σύγχρονη εκθεσιακή παρουσίαση ανά υψομετρική ζώνη σε ενότητες. Δίδεται μια πανοραμική εικόνα από κομμάτια του βουνού με μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίσεις. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα για να γνωρίσεις με μεγάλη ευκρίνεια τα άγρια πουλιά και τους ήχους που ακούγονται στο φυσικό τους περιβάλλον όπως και των άγριων ζώων που συνυπάρχουν στον πανέμορφο αυτό Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου. Οι ενότητες στον μουσειακό χώρο έχουν τις θεματικές, Όλυμπος από τους πρόποδες του Ολύμπου 300-400 μέτρα υψόμετρο, η ζώνη των ψυχρόβιων δασών 1400 -2500 μέτρα, στις κορυφές του μύθου όπου η αρχαία ιστορία του βουνού συναντά τους σύγχρονους ορειβάτες και την ιστορία τους στην κατάκτηση του βουνού, στην μέση ορεινή ζώνη 500-1400 μέτρα όπου και τα ιστορικά Μοναστήρια που κτίσθηκαν στις πλαγιές κρατούν πιστά την ιστορία και την θρησκευτική τους αναφορά και στην αλπική ζώνη στα 2500 μέτρα και άνω με αλπική βλάστηση και το όμορφο αγριόγιδο. Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου απέχει τρία χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο στον δρόμο για την ανάβαση του βουνού και επικοινωνεί με τους επισκέπτες στο τηλέφωνο 23520 83000 fedolymp@otenet.gr info@olympousfd.gr


Το παλαιό Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου κοντά στο φαράγγι του Ενιπέα κτίσθηκε από τον Άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα και αποτελεί μία μεγάλη συνέχεια του μοναχισμού στην Ελλάδα μετά το Άγιον Όρος . Το 1821 πυρπολήθηκε από τον Βελή Πασά γιό του Αλή Πασά και κάηκε ολοσχερώς. Το 1943 το κατέστρεψαν τα Γερμανικά στρατεύματα. Το 1953 κοντά στο παλιό κτίσθηκε το νέο Μοναστήρι όπου και υπηρετούν την πίστη τους 27 μοναχοί και συνεχίζουν το έργο του Αγίου Διονυσίου και την συνέχιση του Μοναστηριού ως τόπο λατρείας και επικοινωνίας ανθρώπων με τον θεό. 


Τα ερείπια του Βυζαντινού Μοναστηριού ανακατασκευάζονται και μπορεί ο επισκέπτης να κατανοήσει την ομορφιά και την δύναμη του να τον απογειώσει πνευματικά και ψυχικά. Οι εικόνες από την φύση και το ιερό μνημείο μοναδικές για τον επισκέπτη.


Το Λιτόχωρο η μικρή πόλις που υποδέχεται στους πρόποδες του βουνού τους επισκέπτες , τους υποδέχεται και παρέχει φιλοξενία με άριστη υποδομή σε σπίτια Airbnb και Ξενοδοχεία. Διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ολύμπου με θεατρικές παραστάσεις αρχαίου θεάτρου ,μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ως παγκόσμιο γεγονός ο Μαραθώνιος του Ολύμπου τέλος Ιουνίου και αρχές Σεπτεμβρίου με διαδρομές στο Βουνό. Ε.Ο.Σ Λιτοχώρου τηλ. (+30) 2352082444 / (+30) 6971953136/ (+30) 6945 331548 / eos.litohorou[at]gimail.com Facebook : ΕΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού 
Δημοσιογράφος - Εκπρόσωπος F.I.J.E.T στην Μακεδονία
Art Editor 
www.mystikou-karagianniotou.com











Φωτογραφίες: Μαγδαληνή Πούγγουρα