Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Χριστίνα Lansdale Willis

Μια σημαντική γυναίκα για την εξέλιξη της κεραμικής

στη Βόρεια Ελλάδα και της διάδοσής της στον κόσμο

Γράφει η Δημοσιογράφος και Εικαστικός Συντάκτης

Μάγδα Καραγιαννιώτου - Μυστικού
Δημοσιεύτηκε στην 
6 Ιουλίου 2020
Η Χριστίνα Lansdale Willis ακολουθεί τα βήματα της κεραμικής εδώ και πολλά χρόνια. Νεαρό κορίτσι το 1970 επισκέπτεται την Σίφνο και ενθουσιάζεται από τον παραδοσιακό κεραμίστα Βασίλη Λουκιανό στο χωριό Φάρος όπου και μπαίνει στην κεραμική με ποδοκίνητο τροχό.
Το επόμενο βήμα ήταν το University of California, Santa Cruz το 1978 όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της (Πτυχίο Καλών Τεχνών με ειδικότητα στην Κεραμική). Τo μεταπτυχιακό της το πραγματοποίησε με επιτυχία στην Θεσσαλονίκη στο International Hellenic University με εξειδίκευση στην Κεραμική της Μαύρης Θάλασσας και της Αρχαίας Ελλάδας.
Δεν την σταματά πλέον τίποτα και οι επισκέψεις της σε άλλες χώρες όπως η Αφρική, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αμερική, η Σκωτία, γίνονται οι ανοικτοί ορίζοντες της για να αποτυπώσει στην κεραμική νέες ιδιαίτερες πλαστικές φόρμες με χαράξεις και μορφές. Οι βασικές αρχές της Αρχαϊκής, της Κυκλαδίτικης, και της Βυζαντινής Ελληνικής Κεραμικής στον σχεδιασμό των δημιουργιών της είναι πάντα στην αυτοενέργειά της και κρατούν τα στεγανά των ελληνικών κεραμικών ως προϋπόθεση.
Στα έργα της ξεχωρίζουν η απλότητα και η σύγχρονη άποψη της κεραμικής με έντονα τα στοιχεία της συνύπαρξης με το πολυτισμικό δρώμενο αναφοράς. Συναντούμε σχεδιασμό που ενεργοποιεί εικόνα σε παραδοσιακά όργανα μουσικής από Αφρική μορφές και αντικείμενα από άλλες χώρες και αρχαιοελληνικά ταφικά κτερίσματα όπως και βυζαντινές επιζωγραφίσεις αγγείων με ελεύθερη απόδοση των θεμάτων.
Η αισθητική των δημιουργιών της συνεχώς μεταπλάθεται και μας δίνει ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες όψεις κεραμικών που συνδιαλέγονται με την ομορφιά της φύσης και το περιβάλλον όπως η υπέροχη σειρά με τα χταπόδια που περιελίσσονται δυναμικά στα κεραμικά της. Αυτή η σειρά έργων της όπως η ίδια μου ανέφερε είναι η δική της φωνή για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον φυσικό κόσμο της θαλάσσιας ζωής ο οποίος κινδυνεύει να χαθεί. Το πανέμορφο χταπόδι εξαφανίζεται λόγω μεγάλης αλίευσης και ρύπων στην θάλασσα.Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί για την σύγχρονη κεραμική της τον αρχαίο παραδοσιακό
τρόπο ψησίματος με φωτιά μέσα στην γη και άχυρα που δίνει άριστο αποτέλεσμα στο χρώμα του πηλού με μεγάλες όμως απώλειες στα κεραμικά. Αυτό δεν την ενδιαφέρει και προσπαθεί να έχει ένα μοναδικό και άριστο αποτέλεσμα.

Τα κεραμικά της ξεχωρίζουν για την λειασμένη επιφάνειά τους που η ίδια επιμελείται χωρίς φιδώ του χρόνου και την γλυπτική της κεραμικής την απογειώνει με αρκετά μεγάλα έργα κεραμικής όπως τα συντριβάνια και τις μεγάλες στάμνες που δυναμιτίζουν με την υπέροχη αισθητική τους παρουσία.
Πολυμορφική η κεραμική υπόσταση των έργων της έχει την μοναδικότητα της προσωπικής εκλεπτισμένης δουλειάς που εντάσσει το παρελθόν στην αλυσίδα για την συνέχεια της τέχνης στο μέλλον.
Η Christine Lansdale Willis διδάσκει από το 1981 κεραμική στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή έως σήμερα δίνοντας την ευκαιρία να βγουν νέοι σημαντικοί κεραμίστες στην Βόρειο Ελλάδα. Το σπίτι της και εργαστήριό της έγινε πολλές φορές χώρος παρουσίασης σημαντικών δρώμενων κεραμικής με την ίδια και άλλων σημαντικών κεραμιστών από όλη την Ελλάδα.

Τα έργα της πωλούνται ανά τον κόσμο και την Αμερική σε γκαλερί και σε εκθέσεις όπου ξεχωρίζουν και αναδύουν την ελληνική κουλτούρα ως ζητούμενο από την ίδια. Ζει και εργάζεται στην Λακκιά των Βασιλικών, ενώ πρόσφατα έχασε τον σύζυγό της David Willis ο οποίος ήταν πολύ κοντά στην κεραμική της την οποία υποστήριζε με αγάπη και ενδιαφέρον.
Εχει αποκτήσει δύο κόρες και έναν γιό που ζουν στην Ελλάδα. 


 

Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού 
Δημοσιογράφος-Εκπρόσωπος F.I.J.E.T
Art Editor 
www.mystikou-karagianniotou.com